TIMISOARA. Banatenii au fost mereu iubitori ai romantei romanesti. Cei mai multi interpreti de romante s-au ridicat din randurile solistilor de muzica populara ori dintre absolventii scolilor populare de arta. Dar, au fost si o serie de solisti din cadrul Operei ori Filarmonicii care au stiut sa interpreteze cu suflet romantele indragite de romani. Poate ca in ultimul deceniu, numarul interpretilor de romante banateni s-a redus simtitor, pe scenele noastre lipsind aproape total spectacolele destinate acestui gen de muzica. Nu putem crede insa ca in Timisoara nu mai sunt 900 de iubitori de romante care sa umple sala Capitol la o seara de romante.
Este o datorie a populatiei din Banat sa nu lase romanta sa dispara! Sa nu uitam ca nici o alta tara nu mai detine o astfel de muzica si asta se datoreste poeziei romanesti plina de sentimente profunde, sfinte. In plus, avem in prezent in Romania o generatie noua de solisti de romante mai buna decat cele anterioare.
Banatul si-a castigat dreptul de a sustine un festival de romante
Acest drept se justifica prin faptul ca aici s-au lansat in ultimele decenii cel putin doi prolifici compozitori de romante. Acestia detin impreuna aproape 10% din totalul romantelor romanesti culese ori compuse in decursul ultimelor doua secole, cunoscute din culegerile publicate ori de la concursurile de cretie ale altor festivaluri („Crizantema de Aur” – Targoviste si „Crizantema de Argint” – Chisinau).
Apoi, nu trebuie uitat faptul ca si alte orase ale tarii au lansat astfel de festivaluri ori concursuri (Craiova, Baia Mare, Zlatna). in fond, festivalul de la Targoviste a plecat de la faptul ca acolo a trait si compus romante marele Ionel Fernic (aviator si scriitor).
In plus, la Festivalul „Crizantema de Aur” din Targoviste, 6 interpreti de romante timiseni au obtinut, de-a lungul anilor, 8 premii, ceea ce arata ca in aceasta parte de tara exista interpreti valorosi.
Castigarea unei experiente in organizarea unui festival national
In ultimul deceniu, compozitori si interpreti de romante timisoreni au urmarit de aproape organizarea festivalului „Crizantema de Aur”, detinand peste zece participari in concursul de creatie, in cel de interpretare si in recital. Astfel, a fost studiat regulamentul festivalului aducandu-i-se corecturi importante in varianta de la Timisoara, sunt bine cunoscute problemele aparute in organizare, problemele orchestrei de acompaniament, de regie si scenografie, de jurizare, de recitaluri, de alegere a solistilor, etc.
Necesitatea realizarii unei delimitari clare intre interpretarea „culta” si cea „non-culta” a romantelor romanesti
Cunoscand pozitia in aceasta problema a „Reginei Romantei” – celebra interpreta Ioana Radu, fosta Presedinta de Juriu la „Crizantema de Aur” o perioada foarte indelungata, organizatorii timisoreni doresc ca festivalul lor sa fie orientat spre interpretarea non-culta, din suflet, a romantei, singura care poate ajunge la inima ascultatorilor. Se poate dovedi stiintific si experimental ca romanta interpretata cu suflet, din inima, datorita unei rezonante intre versuri si muzica, poate produce cele mai puternice vibratii ale inimii solistului si ascultatorilor, adica o adevarata „gimnastica” a inimii.
Interpretarea culta nu poate face asta niciodata!
Cele doua moduri de interpretare sunt intalnite frecvent in acelasi concurs ceea ce conduce la numeroase dificultati de apreciere si chiar la renuntare de participare a unor interpreti de valoare. Acest „amestec” constituie un deserviciu adus romantei romanesti prin reducerea treptata a numarului interpretilor cu suflet in favoarea celor ce demonstreaza doar tehnica vocala perfecta. Pentru interpretarea culta, care este valoroasa in sine si are frumusetea ei, este necesar ca in viitor sa se organizeze un festival separat.
Chemare catre interpretii buni de romante. Festivalul de la Timisoara se organizeaza in perioada 20-21 septembrie 2014
Concursul de interpretare a romantelor are la baza regulamentul publicat pe site-ul de Internet: casadeculturamunicipiultimisoara.ro si prevede o preselectie ce se va desfasura prin audierea inregistrarilor pe CD a 3-4 romante ale candidatului, realizate cu acompaniamentul a cel putin unui instrument muzical, in conditii mai putin pretentioase. Discul, impreuna cu o fisa de participare (disponibila pe site-ul amintit) se vor depune pana la 1 August ori trimite prin posta (cu data postei cel tarziu 1 August) la Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, din str. Miron Costin nr.2. Pana la 18 August, concurentii vor primi telefonic rezultatul iar cei maximum 12 admisi vor avea stabilite titlurile celor 2 romante alese pentru concurs de juriu, dintre cele de pe CD-ul trimis. Premiile si mentiunile acordate, in numar de 6, vor include sume cuprinse intre 4000-1000 lei.
Cunoscand potentialul vestului tarii in interpretarea romantei, facem apel la interpretii buni de romante, sa se pregateasca si sa participe cu curaj la preselectie, indiferent de varsta, pentru ca proiectul lansat la Timisoara sa reuseasca si sa aduca puncte in competitia pentru Capitala Culturala Europeana a anului 2021.
AUTOR: Responsabil de proiect, prof. Mircea Aurel Ciugudean