Renovarea cladirilor istorice la Timisoara bate pasul pe loc. Primaria vrea sa schimbe programul de sprijin financiar si sa creasca lista celor care ar putea beneficia de ajutor

TIMISOARA. La aproape un an de la lansarea noului Program de sprijin financiar al primariei menit sa-i determine pe proprietarii de cladiri istorice din Timisoara sa-si renoveze imobilele, administratia Fritz vrea sa-l schimbe.

CITESTE SI: Si-au recapatat frumusetea de odinioara mai multe cladiri istorice din zona Cetate la Timisoara. Ce bijuterii vor fi renovate in 2022. Harta

Un amplu proiect de hotarare a fost intocmit in acest sens de specialistii municipalitatii prin care completeaza lista celor care ar putea accesa programul. De asemenea, au fost operate mai multe modificari pentru ca timisorenii interesati sa inteleaga mai usor conditiile.

Dupa ce primul program, gandit de administratia Robu, s-a dovedit un fiasco pentru ca in ani de zile nimeni nu a putut beneficia de ajutorul primariei din pricina lucrarilor de consolidare anti seismica ce trebuiau sa preceada reabilitarea fatadelor, in iunie anul trecut administratia Fritz a venit cu o noua strategie si un alt regulament. Deocamdata, nici la acest nou program nu a fost inghesuiala.
Drept urmare, ‘Programul de sprijin financiar pentru cresterea calitatii architectural ambientale in zonele prioritare de interventie din Municipiului Timisoara‘ va fi modificat si completat.

Conform Listei Monumentelor Istorice 2015, Timisoara dispune de 949 de cladiri istorice protejate (monument individual, ansamblu sau sit). Dintre acestea, pe listele prioritare de interventie la programul de sprijin financiar al primariei se regasesc 539 de cladiri, dar, in actualele conditii din program, 75% dintre acestea se regasesc in situri istorice si nu beneficiaza de fonduri nerambursabile.

Programul actual vizeaza imobilele din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin, precum si din Piata Victoriei. Sunt eligibile lucrarile de reabilitare a fatadei (inclusiv schimbarea tamplariei) si reabilitarea acoperisului (inclusiv sistemul pluvial).

Forma de sprijin care se va acorda proprietarilor persoane fizice din cladirile istorice eligibile prin actualizarea Programului este de 20% sprijin financiar nerambursabil si 80% sprijin financiar rambursabil in maximum 10 ani (nepurtator de dobanda sau alte taxe)… in limitele fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, in conditiile
programului si cu respectarea criteriilor de selectie si ierarhizare stabilite conform legii, pentru cladirile monument istoric, cladirile istorice din ansambluri si/sau situri, se arata in documentatia care insoteste proiectul de hotarare ce va fi supus aprobarii Consiliului Local Timisoara.

Avand in vedere solicitarile de includere in zonele prioritare de interventie adresate primariei de catre 30 de proprietari de cladiri care se supun legii 153/2011, in urma analizarii acestora, 14 au indeplinit conditiile Programului, si au fost introduse in listele prioritare de interventie pentru a fi aprobate, dupa cum urmeaza:
– in Anexa nr. 3 au fost incluse doua cladiri, una in zona prioritara de interventie III, Cartier Iosefin, situata pe Bd. Regele Carol I, nr. 3 si a doua in zona prioritara de interventie III Cartier Elisabetin situata in Piata Nicolae Balcescu, nr.1.
– in Anexa nr. 4 au fost incluse 12 cladiri, din care 4 se afla in zona prioritara de interventie IV, Cartier Fabric si sunt situate pe Str. Costache Negruzzi, nr. 5 si la nr. 11, pe Str. Ecaterina Teodoroiu, nr.,13 si pe Str. stefan cel Mare, nr. 27, un imobil se afla in zona prioritara de interventie IV Cartier Iosefin si este situat pe Str. Ion Heliade Radulescu, nr.
1A si 7 cladiri se afla in zona prioritara de interventie IV Cartier Elisabetin si sunt situate pe str. Feldioara, nr. 11 si pe Str. Memorandului, nr. 5, nr. 6, nr. 8 nr. 49, nr. 83 si nr. 86„, se arata in documentatia actualizata.

De asemenea, specialistii Primariei Timisoara transmit ca pentru o mai buna intelegere de catre publicul tinta (proprietari si profesionisti in domeniul reabilitarii) a regulamentului de aplicare a Programului, acesta a comportat mai multe modificari/completari ale continutului, iar capitolele din cuprins au fost regandite si restructurate avand in vedere cronologia actiunilor, unele fiind reformulate si re/numerorate in acest sens.

Totodata, au fost reglementate mai multe aspecte semnalate de proprietari in procesul de consiliere cu privire la garantia imobiliara si la garantiile bancare solicitate in caz de neachitare a obligatiilor de plata din partea beneficiarului.
Au fost redefinite conditiile in care asociatia de proprietari poate lua hotararea de a accesa sprijinul financiar prin program. Bunaoara, decizia de renovare va putea fi luata cu acordul a 2/3 din numarul proprietarilor.

De la aprobarea regulamentului in iunie 2021 si redeschiderea biroului de consiliere, aproximativ 130 de timisoreni au cerut detalii despre program, insa, deocamdata, nu s-a concretizat niciun demers.

Schimbarea Regulamentului urmeaza sa fie supusa aprobarii consilierilor locali. Proiectul de modificare poate fi consultat AICI.

Va reamintim, Timisoara este orasul din Romania cu cea mai mare zestre de cladiri istorice: 14.000. Dintre acestea, conform Listei Monumentelor Istorice 2015, Timisoara dispune de 944 de cladiri istorice protejate prin lege, respectiv 97 de monumente istorice, dintre care 71 de monumente istorice individuale, 22 de ansambluri si 4 situri, iar zonele protejate ale orasului sunt zone cu identitate culturala si caracter bine definit, rezervatii de arhitectura, urbanism si zone de protectie a monumentelor declarate astfel conform legilor in vigoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Multe proiecte bat pasul pe loc și mă tem că vor fi tot mai multe din păcate pentru Timișoara farmecul discursurilor de pe europaleți din fața operei este consumat urmează trezirea la realitate.

  2. E destul sa iesi in trafic intre orele 7.45-9.15 sau 17-19 ca sa-ti dai seama ce si-au mai baut joc usr-istii de Timisoara. Asa inghesuiala in trafic nu a mai fost de pe timpul lui Ciuhandu/Orza cand vechile pasaje erau suprasolicitate. Unde este transportul in comun performant de care vorbeau? Da vorbeau, dar atat. Nimic-Donimic!

  3. @aris poate tu trăiești în realizarea ta. Noi ăștia care am trăit în realitatea pandemică știm cum a mers transportul in comun. Cum nu pomenești de Robu și înghesuială … sari la Orza direct îmi dau seama că esti un pnlist de dou bani