TIMISOARA. Desi nu stie ce s-a intamplat cu banii pe care i-a alocat pana acum pentru renovarea Monumentului Rezistentei Anticomuniste, primarul Nicolae Robu mai da inca 66.000 de euro din bugetul local pentru lucrari la statuia de la marginea Timisoarei.
Nu singur insa, ci cu sprijinul consilierilor locali, care au votat, marti, fara sa puna intrebari, proiectul de hotarare care prevede alocarea a inca 300.000 de lei pentru lucrari de renovare la Monumentul Rezistentei Anticomuniste de langa Gradina Zoologica. Banii s-au luat din Capitolul Cultura, recreere si religie si ajung la Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, filiala Timis.
Singurul care a avut nelamuriri a fost consilierul PP-DD Petrica Folica, el cerand chiar la inceputul sedintei sa se justifice cum s-au folosit banii alocati pana acum din bugetul local acestui monument. Vorbim despre 75.000 de euro.
Robu: Sumele sunt prea mari, dar va rog sa votati
Primarul este constient ca sumele alocate pana acum sunt mari, dar oricum i-a rugat pe consilierii locali sa aprobe proiectul pentru alocarea a inca 66.000 de euro asociatiei care trebuie sa renoveze monumentul.
„Vom analiza ce s-a intamplat, noi am discutat cu toti consilierii in sedinta pregatitoare asupra sumelor cerute pentru realizarea Monumentului Rezistentei Anticomuniste. Sumele sunt mari pentru oricine intra in contact cu ele, evident ca mi-am pus si eu problema. Proiectul este realizat de administratia anterioara, nu stiam detalii, va pot spune ca arhitectii au vrut sa se realizeze un monument care sa fie un omagiu pentru cei care si-au dat viata in lupta impotriva comunismului si au prevazut materiale foarte scumpe: granit cu grosimea de 8 centimetri, daca nu ma insel. Eu mi-am aratat disponibilitatea sa ducem la bun sfarsit proiectul initiat de administratia anterioara. Eu v-as ruga sa acceptati finantarea proiectului asa cum a fost stabilita initial”, le-a spus Robu alesilor. Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”.
In vara anului 2013, consilierii locali au mai alocat 33.000 de euro pentru renovarea monumentului, iar in decembrie 2012, Primaria Timisoara mai daduse 42.000 de euro.
Monumentul va avea camere video, sistem de irigatii si placi din beton si granit
Monumentul a fost amenajat in perioada anilor 1998 – 2000 prin sponsorizari si cu contributia autoritatilor locale. Proiectantul monumentului, arhitectul Serban Sturdza, si o firma de constructii vor sa reamenajeze locul de reculegere si comemorare a victimelor comunismului.
Practic, se va construi un gard care sa-l protejeze de vandali, se vor face lucrari de intretinere a movilei de pamant, se va crea o centura care sa o sustina, din 45 de placi de beton armat, iar apoi vor fi montate placi memoriale din granit negru pe care sa fie inscrise numele luptatorilor anticomunisti executati la Padurea Verde, ale celor ucisi in luptele cu securitatea si numele celor care au pierit in inchisori, lagare ori in timpul deportarilor.
Ansamblul memorial va avea sistem de irigatie modern, va fi iluminat arhitectural si is se va monta un sistem de supraveghere video care va filma permanent zona.
Sume uriase pentru placile de granit, taluz si gardul care protejeaza monumentul
Potrivit anexelor din proiectul de hotarare, fondurile necesare pentru finalizarea lucrarii sunt de 581.180 de lei, cu TVA inclus. Asta inseamna aproape 129.000 de euro. Valoarea totala a lucrarii este de 921.180 de lei, adica peste 200.000 de euro.
Daca este sa ne luam dupa contractul atasat proiectului, pana acum s-a reusit imprejmuirea monumentului, cu 200.896 de lei, adica gardul a costat aproape 45.000 de euro.
Peste 8.000 de euro, adica mai exact 36.151 de lei, a costat doar zidul de sprijin realizat deja. Trotuarul din beton si placile de beton costa, conform devizului, aproape 90.000 de lei, adica aproximativ 20.000 de euro. Nu e gata insa, asa ca pentru asta mai e nevoie de bani.
Movila de pamant se inlocuieste cu un taluz, a carei umplutura costa 25.000 de lei, adica putin peste 5.500 de euro. Si aici mai e de lucru. Parte din aceste lucrari s-au facut deja.
Potrivit proiectului facut pentru lucrare, acest taluz trebuie sustinut cu geocelule, costul acestei parti fiind de aproximativ 30.000 de lei, cam 6.700 de euro. Monumentul va avea si sistem de iluminat, care va costa 97.400 de lei, ceea ce inseamna aproape 22.000 de euro.
Placile de granit ce se vor pune in ansamblul monumental sunt deosebit de scumpe, dupa cum atragea atentia si primarul Nicolae Robu. Vor fi achizitionate 43 de placi de granit negru, cu 175.000 de lei, adica aproape 39.000 de euro, precum si 2 placi de granit mari, cu 30.000 de lei amandoua, deci inca 6.600 de euro. In total, 45.600 de euro doar pentru placile de granit.
Beneficiarii proiectului, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, considera ca e necesara si o instalatie de irigare. Semanarea gazonului, achizitionarea si montarea instalatiei costa 60.000 de lei, adica peste 13.000 de euro.
Potrivit devizului atasat proiectului de hotarare, pana acum, firma care realizeaza lucrarile a incasat 340.000 de lei si mai are de incasat aproape 60.000 de lei.