TIMISOARA. Timisoara are toate retelele de apa si canalizare cartografiate digital. Sistemul GIS al Aquatim, sau setul de harti digitale ale retelelor, continuu actualizate, este un instrument util, folosit cu succes de specialistii companiei de apa in activitatea curenta, de peste 10 ani.
GIS este acronimul expresiei „Geographic Information System”, in traducere sistem geografic informatic, iar un sistem GIS este reprezentarea virtuala, pe computer, a unui sistem fizic real – in cazul Aquatim, al infrastructurii de apa si canalizare. Decizia de a folosi tehnologiile inteligente pentru evidenta retelelor pe care le administreaza a fost luata de Aquatim in anul 2008, in cadrul unei initiative mai largi, la nivel de oras. Digitalizarea retelelor din Timisoara, in lungime de 715 km, cea de apa, respectiv 692 km, cea de canalizare a fost un proces sistematic si de durata, iar colectarea si indexarea datelor a fost finalizata in anul 2015.
Introducerea informatiilor in baza de date GIS porneste de la masurarea topografica, pe teren, a activelor si verificarea atributelor fizice ale acestora. Odata introduse in baza de date, informatiile sunt disponibile si usor accesibile pentru toate departamentele interesate, pot fi prelucrate statistic si, mai mult, servesc ca suport pentru alte aplicatii informatice utilizate in cadrul companiei. Pe langa accesibilitate, folosirea unui sistem de harti digitale mai are avantajele vitezei mari de prelucrare a datelor si sigurantei acestora.
Dupa cartografierea digitala a retelelor timisorene, a urmat restul ariei de operare, ce include in jur de 140 localitati, peste 1.700 km de retele de apa si 1.000 km retele de canalizare. in mare parte finalizata, actualizarea sistemului GIS continua odata cu preluarea de noi localitati si active, pentru acoperirea cat mai completa a infrastructurii din exploatare.