Opinia Timisoarei

Reteta clasica de tort Dobos pentru masa de Craciun

TIMISOARA. Nelipsit de pe masa de Craciun, dar tot mai putin preparat de gospodine in casa, Dobos Tort a devenit una dintre delicatesele care se cumpara de la supermarket sau cofetarie. Exista insa alternative. Iar cine respecta reteta pas cu pas se va bucura apoi de un deliciu.

Banatul este una dintre cele mai bogate zone ale tarii in privinta retetelor ce s-au pastrat din mosi stramosi. Iar in aceasta perioada a anului, cand gandul iti zboara mai mult ca oricand la familie si mesele imbelsugate in jurul carora toata lumea petrece, preparatele traditionale, facute in casa, sunt reteta pentru o sarbatoare reusita.

Iata, mai jos, reteta traditionala de Dobos tort, numai bun de pus pe masa de Craciun!

Ingrediente

blatul – 10 oua, 200 grame zahar, 1 lamaie, 120 grame faina
crema – 250 grame unt, 200 grame ciocolata, 1 lingura cacao, 6 oua, 250 grame zahar

Mod de preparare

Zece galbenusuri se freaca foarte tare cu zaharul, coaja de lamaie si zeama de la lamaie,pana cand amestetecul devine o crema spumoasa (de preferat cu mixerul). Se adauga apoi albusurile batute spuma tare si faina alternand cu albusurile. Se fac 10 foi care se coc, pe rand, pe fundul formei de tort, pusa pe gratarul in cuptor.
Crema se prepara astfel: se topesc ciocolata si cacaua pe foc, in 3 linguri de apa, apoi se amesteca, putin cate putin, untul frecat spuma. Separat se bat ouale intregi cu zaharul, pe foc mic, pana cand amestecul devine ca o crema groasa. Se lasa la rece, apoi se amesteca putin cate putin in untul cu ciocolata. Cu aceasta crema se umplu foile, se suprapun si se opreste o parte din crema pentru uns tortul deasupra.

 

Exit mobile version