TIMISOARA. Curatenia in oras nu tine intotdeauna doar de activitatea companiilor de salubritate, ci de fiecare dintre noi, de modul in care gestionam deseurile pe care le generam si de cum ne debarasam de fiecare deseu in parte. Pentru a pune umarul la curatenia orasului trebuie sa respectam regulile simple de colectare.
Deseurile reciclabile din ambalaje de plastic si metal se vor depozita in recipientele galbene, dupa ce au fost golite, clatite si strivite. De asemenea cele din hartie si carton se vor depozita tot in recipientele galbene, dupa ce au fost golite si pliate, in cazul maculaturii se recomanda legarea lor cu sfoara.
In cazul clopotelor verzi, in aceste recipiente trebuie depuse sticlele de bauturi racoritoare sau alcoolice, dupa ce au fost spalate, dar si borcane, fara dop sau capac, de asemenea curatate. Alte deseuri de sticla puse langa recipient nu vor fi ridicate. Este vorba despre oglinzi, geamuri de la ferestre sau parbrize de masini. Lasate langa clopot, acestea ar putea fi sparte si astfel ar deveni un pericol pentru copiii si adultii care trec pe langa recipient, pe jos sau cu diferite vehicule.
Sunt mai multe categorii de deseuri, care nu vor fi ridicate, daca sunt lasate langa recipiente.
„Este interzisa depozitarea in/langa recipientele de colectare a urmatoarelor deseuri:
Deseuri voluminoase (covoare, canapele, piese de mobilier etc)
Deseuri periculoase din menajer (spray-uri de vopsea, baterii, solventi etc)
Deseuri de echipamente electrice, electrocasnice si electronice (DEEE) (televizoare, masini de spalat, frigidere, radio-uri, etc)
Deseuri rezultate din constructii/ demolari/ reamenajari (moloz, beton, gresie, faianta, etc)
Deseuri vegetale provenite din toaletarea pomilor sau curatarea si intretinerea spatiilor verzi.„, transmit reprezentantii RETIM.
In cazul in care acestea sunt lasate langa recipientele de colectare vor fi considerate deseuri abandonate, iar cetatenii care le abandoneaza vor fi sanctionati. Recent, autoritatile locale au aplicat amenzi de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice si de la 50.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice. Acestea sunt date in baza Legii 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deseurilor, abandonarea, aruncarea sau incendierea.
Conf. Art. 111 lit. q, din Regulamentul Serviciului de Salubrizare Municipiului Timisoara 2021, „utilizatorii au obligatia sa nu arunce deseuri municipale si obiecte de uz casnic pe strazi, in parcuri, pe terenuri virane sau langa dispozitivele de depozitat deseuri amplasate pe domeniul public ori in locuri publice.” Nerespectarea dispozitiei va atrage sanctiuni aplicate de Politia Locala Timisoara, conform HCL 393/2023, de la 500 la 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv pana la 2.500 lei pentru persoane juridice.
In plus, abandonarea, aruncarea sau incendierea deseurilor se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 45.000 lei pentru persoanele fizice si de la 50.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice, conf. Legii 17/2023, Art. 62, alin.1, lit.b.
Pentru semnalizarea unor depozitari ilegale de deseuri, apelati Dispeceratul de Politie Locala al Municipiului Timisoara la telefon: 0256 306 822.