TIMISOARA. In urma audierilor maraton de peste 10 ore, de la sediul DIICOT Timisoara, au fost retinuti, pentru 24 de ore, 18 politisti de frontiera si 8 persoane suspectate de trafic de tigari.
Cei 18 politisti de frontiera pentru care procurorii au dat mandate de retinere sunt:
Gabriel Furcea, sef Punct Trecere Frontiera Moravita
Adi Sturza-Deak, sef de tura la PTF Moravita
Gheorghe Ticusi
Ioan Mircea Turcas
Silviu Sorinel Dragut
Alexandru Iulian Ovidiu Petrache
Constantin Bogdan Goaga
Marius Neag
Radu Eugen Chilba
Cosmin Mihai Ionele
Valentin Mihai Ungureanu
Olivian Milea
Mihaita Costel Sfetcu
Alin Ciprian Plava
Aurelian Gita
Ovidiu Cristian Florin Fratila
Andrei Liviu Ioanas
Gabriel Vamesu
Acestora li se adauga 8 barbati suspectati de contrabanda cu tigari.
Toti cei 26 care au fost trimisi dupa gratii pentru 24 de ore au fost impartiti in trei locatii de arest: la IPJ Timis, la IPJ Arad si la IPJ Caras- Severin.
Va reamintim, ofiterii DGA si procurorii DIICOT, cu sprijinul jandarmilor de la Brigada Speciala de Interventie, au efectuat marti dimineata nu mai putin de 41 de perchezitii la persoane suspectate de savarsirea infractiunilor de dare de mita, luare de mita, constituire de grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda.
Potrivit procurorilor, pe langa traficul de tigari, gruparea din Moravita avea si alte activitati.
„Din investigatiile efectuate de procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Timisoara si ofiterii DGA a rezultat faptul ca la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Moravita lucratorii de politie s-au constituit de-a lungul timpului intr-un grup infractional organizat avand ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, menite sa duca la obtinerea unor surse ilicite de venit din sprijinirea si favorizarea activitatilor infractionale derulate la Punctul de Trecere a Frontierei dintre Romania si Serbia. Din cercetari, a rezultat ca aceste activitati acopereau intreaga paleta a spectrului infractional derulat prin punctul de trecere al frontierei, de la activitati de contrabanda cu tigari in diferite modalitati, trecand prin toate celelalte activitati infractionale constatate de-a lungul timpului, respectiv favorizarea unor treceri ilegale de frontiera de catre migranti, favorizarea iesirii din tara sau a intrarii unor persoane date in urmarire internationala prin nepunerea in executare a consemnelor date pe numele acestor persoane. De asemenea, contrabanda favorizata de lucratorii de Politie viza mai multe categorii de marfuri, nu doar tigarile, cum se cunoaste in acceptiunea comuna a acestui termen. S-a constatat, de asemenea, activitati de contrabanda cu produse de lux, in speta ceasuri Rolex, poate fi un exemplu, care erau introduse in Romania fara plata taxelor vamale, cu sprijinul lucratorilor de Politie„, explica procurorul sef DIICOT Timisoara Alex Florenta.
Politistii nou veniti in frontiera la Moravita erau „dati pe brazda” rapid de colegi si sefi. Acestia intrau in morisca spagii imediat, mai dezvaluie anchetatorii. Cei care refuzau sa dea din mita mai departe, la superiori, erau pedepsiti.
„Politistii erau foarte bine organizati atat pe orizontala, impartindu-si rolurile intre ei, cat si pe verticala, avand sprijinul si coordonarea sefului de grupa si a sefului de Punct. Banii erau colectati de catre fiecare agent de Politie in functie de spetele pe care le obtineau in tura de serviciu, dupa care banii erau impartiti cu sefii ierarhic superiori care aveau un rol important in impartirea acestora pe posturile cheie din Punctul de Trecere a Frontierei. S-a constatat foarte usor modul in care politistii nou-veniti in Punctul de Trecere a Frontierei Moravita se adaptau acestui mecanism infractional, ei fiind integrati si asimilati foarte usor in agrenajul infractional existent la fata locului. De asemenea, de cate ori existau cazuri in care anumiti agenti de Politie nu cautau sa cotizeze mai departe partea din suma ce le revenea sefilor din Punct, acestia luau masuri impotriva lor, fie prin corijarea lor verbala, fie prin mutari disciplinare, de pilda la zonele verzi de patrulare, pe fasia de frontiera, pentru a-i determina astfel sa participe la activitatile infractionale ale gruparii„, mai spune Alex Florenta, procuror sef DIICOT Timisoara.
Cati bani au facut politistii de frontiera din spagile incasate de la traficanti?
Doi ani i-au monitorizat ofiterii DGA si procurorii DIICOT pe politistii si traficantii care faceau parte din filiera. Acestia au incasat spagi chiar in timp ce pe rolul instantelor se desfasurau procesele politistilor si vamesilor care au fost ridicati in 2011 din Moravita cu elicopterul, in cea mai mare actiune anticoruotie de pana atunci in Romania. „Traditia” incasatului de sapgi, asadar, s-a mentinut, semn ca nimic nu-i sperie pe cei care vegheaza la frontiera de vest. Politistii ajunsesera sa ia mita sume felurite, de la 5 lei pana la 100 de euro.
„Sumele variau, e greu de dat in cuantumuri precise. Variaza, in schimb, de la cele mai mici sume pentru ca activitatea infractionala a membrilor gruparii nu viza doar activitatile infractionale, ci se concentra si pe obtinerea de sume derizorii de multe ori de la cetatenii care tranzitau frontiera fie dinspre Serbia in Romania, fie in sens invers, carora li se solicita remiterea unor sume de bani sub diferite pretexte, fie cautandu-se anumite nereguli aparente in ceea ce priveste intrarea autoturismelor cu care circulau sau dreptul lor de intrare in tara, fie pur si simplu cerandu-li-se in mod direct bani sub pretextul unei asa-numite traditii care trebuie onorate in Punctul de Trecere a Frontierei. De la aceste sume marunte care erau si de 5 lei si de 10 lei sumele urcau, desigur, in functie de spetele pe care le aveau de solutionat politistii de frontiera, in functie de traficul de migranti, de persoanele date in urmarire internationala care erau favorizate, contrabanda cu tigari in functie de cantitatea de tigari. Deci nu putem da sume precise, doar cu precizarea ca anumite categorii de marfuri sau de produse care erau introduse in tara cu sprijinul lucratorilor de politie aveau anumite denumiri generice care erau cunoscute in randul membrilor gruparii cat si tarife fixe cum erau in cazul utilajelor agricole de exemplu unde se percepeau tarife fixe de la 100 de lei si pana la 100 de euro, in functie de categoria acelui utilaj„, a precizat procurorul sef DIICOT Timisoara, Alex Florenta.