Reusita dupa reusita la noua sectie de chirurgie pediatrica de la Timisoara, unde au repornit operatiile pe inima la copii. 16 interventii intr-o saptamana

TIMISOARA. Dupa 20 de ani de pauza, la finele lunii martie s-au reluat la Timisoara operatiile pe cord la copii. De atunci, medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Padurea Verde lucreaza la foc continuu.

CITESTE SI: Dupa 20 de ani de pauza, la Timisoara s-au reluat operatiile pe cord la copii. S-au facut deja primele doua interventii pe inima unor micuti de 7 si 8 ani. Video 

In ultimele sapte zile, doctorii au realizat nu mai putin de 16 interventii chirurgicale. Specialisti romani si straini, din Germania si Cipru, au muncit impreuna, in echipa, au dat o noua sansa la viata acestor micuti si au adus fericire parintilor.

O echipa complexa de chirurgi cardiologi pediatrici, cardiologi, anestezisti, cardiologi interventionali, cardio-tehnicieni, asistenti medicali, care au venit cu tot profesionalismul si dedicarea la Timisoara, intr-o saptamana reusita de chirurgie cardiaca pentru copii cu boli cardiace congenitale. Intre ei Prof. Dr. Ioannis Tzavanaros si dr. Vladimir Voth, veniti prin Kinderherzen din Germania.

Alaturi de echipa locala (Dr Adi Lacatusu, Dr Andra Maghiar, Dr Florina Teicu, Dr Laurentiu Braescu, Dr. Andrei Grigorescu, Dr. Ana Lascu, Dr. Florin Rasinar), au fost efectuate 10 operatii cardiace, doua operatii Ross (cu omografe aduse din Germania), 4 proceduri interventionale pentru inchiderea defectelor septale atriale, cu umbrela Amplatzer
inca o data, am vazut cat de dificila si diferita este chirurgia cardiaca pediatrica, cat de importanta este pregatirea profesionala pentru performanta si munca in echipa.
Toate multumirile si gandurile de multumire sunt indreptate catre cei care au facut posibila deschiderea Chirurgiei Cardiace Pediatrice, la Timisoara; Ministerul Sanatatii, Universitatea de Medicina, seful Institutului nostru, Manger, Prof. Dr. Constantin Luca, prof. Dr. Petru Deutsch, sef Terapie Intensiva, asistente sef; Dani Demea, Olga Nica, Livia Gheta, care au organizat partea medicala, celor care au sprijinit prin proiectul de donatii (Fundatia Polisano-Sibiu), intregului corp medical implicat in acest act Ivitate.
Vrem sa devina o activitate de rutina, nu doar o stire de senzatie media. Pentru asta toate eforturile noastre vor fi depline„, a transmis Prof. Dr. Marian Gaspar, seful Chirurgiei Cardiace adulti si copii din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Timisoara.

***

Va reamintim, dupa 20 de ani de pauza, la Timisoara s-au reluat operatiile pe cord la copii, incepand din luna martie a acestui an. La Institutul de Boli Cardiovasculare au fost amenajate sali de operatii speciale pentru interventiile la copii, dotate cu cea mai noua tehnologie, cu lampi moderne si camere video care transmit interventiile live pe monitoare, cu aparate de anestezie si 4 pompe de circulatie extracorporala.

Pregatirile pentru reinceperea operatiilor de chirurgie cardiaca pediatrica au durat aproape 3 ani, timp in care au fost realizate amenajarile, iar medicii au fost pregatiti in clinici din Italia, dar si din Romania, la Targu Mures si Bucuresti.
In noua sectie lucreaza 22 de medici, asistente si infirmiere. Operatiile sunt realizate de 3 doctori specializati in chirurgia cardiaca pediatrica.

Pana acum 20 de ani, la Timisoara s-au efectuat aproape 900 de interventii chirurgicale pe cord la copii si tineri in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Padurea Verde. A fost inregistrata si o premiera: cel mai mic copil operat avea doar 3 zile. Si tot in unitatea medicala a fost facut acum 19 ani si primul si singurul transplant de inima unui baiat de 16 ani. Interventiile pentru copii au fost sistate in 2004.

In Romania, in fiecare an, aproape 1000 de copii au nevoie de interventii chirurgicale pe cord, pentru ca se nasc cu diverse malformatii. Pana nu demult, acestea se faceau doar la Cluj, la Bucuresti sau la Targu Mures. Acum, din nou, si la Timisoara.

O operatie pe inima, in Romania, costa intre 7.000 si 10.000 de euro, in timp ce, in strainatate, poate ajunge si la 100.000 de euro.

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara ar urma sa fie realizate, pe an, peste 100 de asemenea interventii chirurgicale la copii si tineri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar trebui sa-l coopteze in echipa pe Aperol Spritz. Se pare ca el se pricepe la toate, si sigur le-ar da lectii:).

  2. ce prost esti Geo …dute la sapa in sud acolo tie locul.

  3. Ar trebui sa mai angajeze personal. Cu trei-patru asistente pe toata sectia, degeaba incearca sa deschida aceasta sectie. Ca sa ingrijesti un copil, darmite 16, nu se poate cu o asistenta pe tura…