Libertate! Asta s-a strigat pentru prima oara pe strazile Timisoarei in urma cu exact 21 de ani. Pe 16 decembrie 1989 timisorenii au fost primii care au inteles ca sta in puterea lor sa schimbe cursul istoriei si au avut curajul s-o faca.
In acea seara de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului.
Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem. La un moment dat, din multime, cineva a strigat Libertate! Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand Jos Ceausescu! In drum, oamenii au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.
Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intimple, insa, a doua zi, pe 17 decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri pe treptele Catedralei.
Revolutionarii sunt suparati pe politicienii nepasatori
„Inca o revolutie!”, „Sa-i impuscam!”, „Rusine!” „Iesim din nou in strada!” – asta au strigat in sala de sedinte a Consiliului Judetean cativa revolutionari revoltati ca idealurile din decembrie 1989 nu sunt respectate si politicienii si-au batut joc de ceea ce au primit prin jertfa celor care au murit in acele zile, la Timisoara, si in tara. Dezbaterea a fost organizata de asociatia ALTAR, iar la eveniment au participat circa 100 de persoane, revolutionari si politicieni.
Printre invitati au fost si secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, George Costin, si senatorul Raymond Luca, care a fost foarte aplaudat de cei prezenti in sala pentru mesajele sale virulente la adresa politicienilor din ultimii 20 de ani. Dupa 21 de ani de la Revolutie, unul dintre subiectele in jurul caruia se invart discutiile este cum sa nu se piarda istoria acelor zile si cum sa fie ea cunoscuta si de catre tinerii care nu au prins nici macar o zi in perioada comunista. „Multi au tentatia de a uita acele evenimente. E rau ca tinerii nu pot face o comparatie cu ce a fost si asta e grav si pentru dezvoltarea ulterioara a generatiilor. Fara dumneavoastra, noua Romanie nu ar fi existat”, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc. Primarul Gheorghe Ciuhandu a preferat un mesaj mai degraba politic, in care a pomenit despre ura dintre romani si manipularea tarii prin saracire. Ciuhandu a cerut si introducerea legii prin care sa fie verificate averile, dar si depolitizarea administratiei publice locale. „Mesajul meu a fost o exprimare a unei sperante ca trebuie sa ne mobilizam sa facem mai multe”, a spus Ciuhandu.
„Mişcarea revoluţionară se degradează. Comunitatea trebuie să se implice mai mult, pentru ca revoluţionarii să nu devină o amintire tristă. Portretele eroilor trebuie să fie pe pereţii şcolilor”, a spus Raymond Luca. Mesajul sau a fost primit cu aplauze, dar si cu huiudeli la adresa parlamentarilor care au decis ca in acest an nu se va tine o sedinta solemna a Parlamentului, pentru comemorarea Revolutiei. Virulent a fost si deputatul bulgarilor din Banat, Niculaie Mircovici, care a spus despre politicieni ca „isi bat joc de ceea ce au primit odata cu Revolutia”.
Asociatia „Victoria” a Luptatorilor in Revolutie, condusa de Lorin Fortuna, a cerut Primariei sa li se permita organizarea, in data de 22 decembrie, a unui miting cu denumirea „Mitingul Demnitatii”, intre orele 15 – 16,30, in Piata Unirii. Mitingul se doreste a fi urmat de un mars al demnitatii pe traseul Piata Unirii – str. Pestalozzi – Piata Victoriei, unde se va depune o coroana de flori la Monumentul Revolutiei. Traseul corespunde celui strabatut de revolutionari in decembrie 1989, dar se doreste si organizarea unui protest la TVR Timisoara. Motivul este ignorarea, de-a lungul timpului, a reflectarii manifestarilor publice organizate de participantii la Revolutie. „Dorim sa atragem atentia inclusiv asupra starii sociale grave in care se afla in care se afla Romania, a cauzelor principale care au generat criza, a factorilor principali pe care ii consideram responsabili, precum si asupra solutiilor pe care le consideram necesar a fi adoptate in vederea inlaturarii crizei”, a motivat Fortuna.
Diseara, de la ora 17.30, la Opera va avea loc un concert de colinde, iar in Piata Victoriei vor fi aprinse candele in memoria eroilor Revolutiei din Decembrie 89.
Pe 17 decembrie, in oras va fi zi de doliu. Drapelele vor fi coborate in berna, iar timisorenii isi vor plange in liniste mortii.