TIMISOARA. A curs multa cerneala in ultimii 30 de ani despre Revolutia din 1989, de la simpla relatare a evenimentelor din acele zile pana la marturiile celor care au trait Revolutia. La trei decenii de la momentele care au schimbat soarta Romaniei, agentii de informatii din acea perioada vin in fata romanilor cu propria versiune.
Volumul „Decembrie 1989 Strigat pentru adevar” este de fapt o culegre de articole si marturii ale unor ofiteri de informatii, care au participat la evenimentele din acel an.
Cartea este structurata in patru parti. Prima dintre acestea se numeste „Tavalugul” si aici sunt prezentate evenimentele ce au avut loc de la inceputul anului 1989 si pe parcursul lunilor care au urmat, intalnirile intre liderii Uniunii Sovietice, Statelor Unite si Frantei, care au pus la cale indepartarea de la conducerea Romaniei a lui Nicolae Ceausescu.
„Serviciul de Informatii Roman nu a fost luat prin surprindere de ceea ce s-a intamplat in Decembrie 1989, deoarece stia ce urma sa se petreaca. Ba, chiar l-a avertizat pe Nicolae Ceausescu, dar acesta nu a tinut cont de informatiile primite„, scrie colonelul Filip Teodorescu.
A doua parte a cartii se numeste „Sub ploaia de gloante” si este dedicata evenimentelor din acel Decembrie sangeros, atat celor de la Timisoara, cat si celor din alte orase ale tarii. Este facuta si o prezentare deloc onoranta a pastorului Tokes, dar sunt tratate si temele lansate in ultimii 30 de ani legate de Revolutia spontana sau o lovitura de stat.
Partea a treia incepe cu modul in care evenimentele din Decembrie 1989 au fost tratate de presa vremii, atat in tara, cat si in strainatate, fiind citate si lucrari publicate in afara granitelor pe aceasta tema.
Ultima parte este dedicata securitatii si desfiintarii departamentelor acesteia dupa evenimentele din Decembrie ’89..
„La nivelul structurilor centrale, au fost desfiintate, in noaptea de 3-4 ianuarie 1990, unitatile care au gestionat cazuistica tradarii Romaniei in favoarea Uniunii Sovietice si a altor ‘tari prietene’, preponderent Ungaria,(U.M. 0110 – Contraspionaj Tari Socialiste), au supravegheat agentura din Romania a G.R.U. – Serviciul de Spionaj Militar al Armatei Sovietice si atasaturile militare straine (Directia a IV-a Contrainformatii Militare) a instrumentat cazuistica penala de spionaj, tradare si de complot (Directia a VI-a Cercetari Penale), ori a cunoscut intim relatiile avute anterior de unii dintre noii lideri cu reprezentantii marcanti ai puterii politice inlaturate (Directia a V-a Securitate si garda). Niciun motiv invocat in spatiul public privind desfiintarea structurilor centrale si teritoriale mai sus amintite nu a fost adevarat„, scrie generalul Aurel Rogojan.
In volum apar articole semnate de 39 de colonei sau generali care au lucrat in Departamentul Securitatii de Stat, dar si profesori universitari sau istorici. Cu totii incearca sa completeze cu realism povestea completa a evenimentelor din 1989 in cele 63 de sectiuni ale acestei carti, aparuta la initiativa Asociatiei Cadrelor Militare in rezerva si in retragere din Serviciul Roman de Informatii