Situatie complet neasteptata, ce sfideaza toate sondajele facute la iesirea de la urne, care s-au dovedit complet distorsionate.
Dupa numararea si centralizarea voturilor din 99,91% in turul 1 al Alegerilor Prezidentiale, independentul Calin Georgescu a castigat prima runda electorala si merge in turul 2 unde se va confrunta cu Elena Lasconi (USR), care l-a surclasat pe Marcel Ciolacu pe ultima suta de metri, in special cu voturile din diaspora.
In acest moment, diferenta este de 154 de voturi in favoarea Elenei Lasconi. Se estimeaza ca aceasta va avea, in final, in jur de 2000 de voturi peste Marcel Ciolacu.
UPDATE: Elena Lasconi a trecut cu peste 1800 de voturi peste Marcel Ciolacu, la centralizarea a 99,97% dintre sectii.
UPDATE: La momentul centralizarii a 99,99% dintre sectii, Elena Lasconi il intrecuse pe Marcel Ciolacu cu peste 2300 de voturi.
Calin Georgescu, pe primul loc in 13 judete si in diaspora. Elena Lasconi, in 5 judete si in București
Candidatul independent Calin Georgescu este pe primul loc la alegerile prezidentiale in 13 judete si in diaspora, iar Elena Lasconi este castigatoare in 5 judete si in Bucuresti.
Candidatul PSD Marcel Ciolacu este pe primul loc in 16 judete, iin timp ce Nicolae Ciuca e castigator doar intr-un judet, Giurgiu.
Calin Georgescu a castigat alegerile in 13 judete (Maramures, Bistrita-Nasaud, Suceava, Neamt, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arges, Prahova, Calarasi, Constanta, Tulcea) si in diaspora.
Candidata USR Elena Lasconi a castigat alegerile in 5 judete (Cluj, Iasi, Brasov, Timis, Ilfov) si toate sectoarele Municipiului Bucuresti.
Marcel Ciolacu a castigat alegerile in 16 judete: Botosani, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Ialomita, Dimbovita, Teleorman, Olt, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti, Caras-Severin.
Kelemen Hunor a castigat alegerile in 6 judete: Satu Mare, Bihor, Salaj, Mures, Harghita, Covasna.
George Simion, desi clasat al patrulea, nu a castigat voturile in niciun judet, iar singurele judete in care a fost pe locul al doilea sunt Arad si Gorj. La Galati, unde a ajutat sinistratii in urma inundatiilor, a obtinut locul al treilea (16.07%), dupa Marcel Ciolacu si Calin Georgescu. Simion a fost pe locul al treilea si in diaspora, cu 12.09% din voturi.
Cine este Calin Georgescu?
Calin Georgescu este un personaj politic care nu s-a bucurat de o vizibilitate semnificativa pe scena publica de la nivel national. In conditiile in care culoarul de extrema dreapta din Romania pare sa fi fost in mare parte ocupat, cel putin din punct de vedere al vizibilitatii, de George Simion si de Diana Sosoaca, Calin Georgescu a parut de multe ori un personaj politic marginal nu doar in general, ci si in interiorul propriei „miscari”, noteaza Antena3.ro.
Calin Georgescu a fost vehiculat deseori ca prim-ministru din diferite directii in interiorul curentului romanesc neo-legionar sau de extrema dreapta – intre 2020 si 2022 a fost si membru AUR si George Simion insusi a vorbit de el ca fiind candidatul formatiunii pentru functia de premier al guvernului.
Inclusiv aparatul de propaganda al Rusiei, prin Sputnik, a discutat despre Calin Georgescu ca „posibil” premier in Romania. Pare ca Rusia are chiar un interes special ca Georgescu sa ocupe o functie de varf in Romania, mai ales in conditiile in care acesta facut deseori afirmatii laudative la adresa regimului de la Kremlin si a dictatorului sau.
„Dr. Calin Georgescu va fi viitorul prim-ministru”, scriau propagandistii rusi in vara lui 2016, inainte de alegerile parlamentare din acel an, castigate la scor foarte mare de PSD-ul lui Liviu Dragnea.
„Putin isi iubeste tara. Ucraina e un stat inventat”
Georgescu este un admirator declarat al dictatorului rus, Vladimir Putin. intr-un interviu la Realitatea Plus, din februarie 2022, el spunea ca este „atras de cultura rusa”.
„Trebuie sa te ai bine cu toti vecinii. in rest, trebuie sa te ai bine cu toate puterile mari ale lumii – China, SUA, Rusia”.
„Vladimir Putin este un om care-si iubeste tara. E o persoana, care, din punctul meu de vedere, cunoaste foarte bine unghiurile diplomatice, le stapaneste si este inconjurat de foarte buni profesionisti”, adauga el, la acel moment.
Legat de Ucraina, cu putin timp inainte de declansarea invaziei rusesti, Georgescu spunea ca Ucraina este un „stat inventat” si ca Romania „ar fi avut mai mult de castigat” „daca intretinea relatii mai bune cu China si Rusia”. Practic, Georgescu a repetat constant punctajele de propaganda ale regimului de la Kremlin, sustinand mereu punctele de vedere anti-Ucraina ale acestuia.
Georgescu, cunoscut pentru apologia legionarilor si lui Ion Antonescu
„Cel care lupta pentru Dumnezeu si neam nu va fi invins niciodata. Neamul romanesc, niciodata, nu a trait prin sclavi, ci a trait prin stefan cel Mare, prin Mihai Viteazu, prin Horia, prin Avram Iancu, prin Cuya, prin Kogalniceanu, prin Corneliu Zelea Codreanu, prin Maresalul Ion Antonescu si multi, multi alti eroi, prin ei a trait istoria nationala, prin ei vorbeste si a vorbit istoria nationala si nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astazi conduc Romania vremelnic”, spunea Georgescu in noiembrie 2020, intr-un live pe Facebook.
La acel moment, George Simion a simtit nevoia sa explice relatia sa cu Georgescu – „Acest stimat domn, patriot, crestin, Calin Georgescu, este o persoana particulara, deocamdata, e in afara AUR, nu e membru, nu detine functii. Noi l-am propus pentru ca a fost singurul specialist care a articulat o viziune pentru Romania. Ne-a placut acea viziune, am imbratisat-o si am pus-o in programul nostru electoral”.
Ulterior, Georgescu a revenit asupra declaratiilor sale, spunand ca Antonescu, dictatorul militar fascist al Romaniei din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si Zelea Codreanu „au facut si fapte bune”.
In 2022, Georgescu producea o sciziune serioasa in interiorul AUR, dupa ce fusese propus sa devina presedintele de onoare al formatiunii. Claudiu Tarziu a fost adversarul acestei propuneri, sustinand ca ea ar face „deservicii” partidului.
„Nu poti sa lasi niciun dubiu legat de episoadele negre din istoria Romaniei. Nu poti sa lasi loc de echivoc in privinta Holocaustului sau in privinta asasinatelor politice. Poti sa explici contextul, sa gasesti cuvintele cele mai potrivite pentru a mangaia victimele, dar nu poti sa o scalzi”, a fost opinia lui Tarziu.
Mai multe, pe A3.ro