Atentie, multe persoane cad in capcana goanei dupa bronz si forteaza de la inceput timpul de expunere, ceea ce duce la arsuri, iritatii si fel de fel de alte probleme. Radiatiile ultraviolete sunt de doua feluri: cele care dau efecte imediate si cele care fac bronzul sa apara dupa o zi sau chiar doua dupa expunere.
Exista persoane care si dupa mai multe sedinte de solar nu reusesc sa obtina un bronz vizibil deoarece pielea lor nu secreta destul pigment de colorare a pielii sau melanina si in acest caz solutia o reprezinta autobronzantele. Pe termen lung, efectele secundare ale expunerii la radiatii ultraviolete in exces includ: leziuni oculare, modificari in sistemul imunitar, cataracte, riduri, imbatranire prematura a pielii si chiar cancer de piele. Cancerul de piele este printre cele mai des intalnite forme de cancer si aproape 90% din cazuri pot fi legate direct de expunerea la radiatii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele dar exista cateva categorii de persoane care au o predispozitie mai mare.
Cei care aleg sa mearga la solar, trebuie sa tina cont de cateva indicatii. Printre acestea, bronzarea treptata si hidratarea pielii. Sunt total contraindicate mai mult de zece sedinte de bronzare in doua-trei saptamani. De asemenea, trebuie respectat, cu strictete, timpul de bronzare in functie de ten, iar ochelarii de protectie sunt absolut necesari la fiecare sedinta de bronzat. Sunt recomandate maxim 50 de sedinte de bronzare pe an. Bronzul ajuta la o asimilare mai buna a calciului si la mentinerea unui nivel optim de fosfor in organism, doi compusi care previn rahitismul si osteoporoza. Medicii recomanda expunerea la solar in cazul persoanelor care sufera de acnee, psoriazis, neurodermatite, eczema sau vitiligo. De asemenea, cercetatorii explica aceasta actiune antidepresiva prin diminuarea, sub influenta razelor UV, a secretiei de melanina responsabila, atunci cand este intr-o cantitate mai mare, de instalarea unei stari de melancolie si tristete.
Unii specialisti ne avertizeaza iar altii ne incurajeaza in privinta solarului considerandu-l mai sigur decat expunerea necontrolata la radiatiile solare. in final alegerea ramane la latitudinea noastra caci fiecare stim care este pretul pe care suntem dispuse sa il platim pentru frumusete.
Sase mituri false despre solar
1. Razele UV din cabinele de bronzare sunt benefice pentru sanatate.
2. Razele UV din solare nu sunt calde, deci sunt mai putin periculoase.
3. Cabinele de bronzare previn arsurile pielii, deci cancerul pielii.
4. O sedinta de 20 minute este rezonabila, oricare ar fi tipul de piele.
5. Bronzul obtinut in cabina este acelasi ca si bronzul natural.
6. sedintele de bronzare la solar ajuta la pregatirea pielii pentru plaja.