TIMISOARA. Tehnologia viitorului pentru invatamantul viitorului la unul dintre cele mai importante licee din Timisoara, intr-un laborator digital ce va fi folosit de catre elevi de la scolile din tot orasul.
Smart Lab-ul a fost inaugurat intr-un spatiu de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timisoara. Au fost instalate calculatoare noi, cu softuri de design grafic incluse si conectate la o tabla interactiva.
Fiecare dintre dispozitive este prevazut cu casti RV, iar laboratorul este dotat si cu robotei educationali. Acestia din urma pot fi programati sa ajute la cursurile de informatica sau matematica, dar pot face si desene sau miscari de gimnastica.
„Este o mare realizare pentru fiecare dintre elevii nostri, si nu numai pentru ei, ci si pentru profesori si pentru toti elevii din Timisoara si profesorii lor. Pot beneficia de o educatie de calitate prin folosirea acestor echipamente de ultima generatie in oragnizarea lectiilor si tocmai pentru a realiza o invatare autentica legata de realitate si de viata reala. Aici elevii vor descoperi lucruri noi, vor fi creativi, inovativi, li se va deschide motivatia pentru invatare. O sa parcurga calatorii frumoase in lumea istoriei, cea geografica, pentru studiul tuturor disciplinelor au ocazia sa foloseasca softurile educationale si astfel sa se profduca invatarea. Aceasta tehnologie se poate aplica la absolut orice materie. Avem tabla inteligenta, avem posibilitatea folosirii trusei de geometrie intr-un mod interactiv. Toti profesorii si toti elevii, de la clasa pregatiotoare pana la clasa a XII-a pot intra in acest laborator pentru a crea lectii inovative, creative, care sa fie in ajutorul elevilor„, a spus Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil.
Pe langa elevii de la Moisil, vor putea veni si elevii de la alte unitati de invatamant din Timisoara sa experimenteze smart lab-ul, care poate deservi cel putin 1.200 de copii din comunitate, anual, in cicluri de invatare de cate trei luni.
„Mi se pare o investitie extraordinara pentru viitorul Timisoarei si al elevilor, pentru ca putem sa avem contact cu tehnologia pe viu si sa experimentam lucruri pe care altfel nu le putem experimenta pe calculatoare normale, care merg la viteze comerciale. Avem oportunitatea de a ne dezvolta din punct de vedere digital, de a ne accesa viitorul si a deveni cat mai buni din acest punct de vedere. Ma bucur ca cei care vin la Moisil, si nu numai ei, pot experimenta asa ceva. Mi se pare ca invatam mai usor aici. De exemplu, Geografia o invatam doar din carti, aici putem sa si calatorim prin anumite locuri din lume„, spune Adelina Mazilu, una dintre elevele de la Liceului Grigore Mosil.
„Cu robotii ne putem extinde in toate domeniile de cunostinte din robotica, la fel si cu ochelarii VR si tabla inteligenta. Nu am apucat inca sa experimentez tot si nu e noutate pentru cei din generatia mea. Ne bucuram sa ii aducem si pe alti colegi aici pentru ca suntem de aceeasi varsta si ne intelegem unii cu altii„, spune Andrei Ababei.
Investitia totala pentru crearea laboratorului digital a fost de 398.992 de lei, adica aproximativ 80.000 de euro, iar banii au fost asigurati din bugetul participativ prin programul „Timisoara Decide”. Proiectul smart lab-ului a fost votat de timisoreni, fiind unul dintre cele 8 alese sa fie implementate.