Primarul Timisoarei spune ca a cerut sefului RATT, Ioan Goia, sa vina cu propuneri de infiintare de noi linii de autobuze si chiar de introducere a unor autobuze pe traseele liniilor de tramvai, sa circule in paralel. Este vorba despre liniile prea aglomerate.
„Acum se analizeaza unde va fi oportun sa se faca lucrurile astea. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare astept propunerile de la RATT. Nu am incredere in Consiliul de administratie al RATT ca sa-i dau pe mana decizii majore. Pe oricare linii se pot pune, astept sa vad un studiu de trafic, cati calatori sunt, cate tramvaie avem, care sunt cele mai aglomerate”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Conducerea RATT nu stie momentan pe ce linii ar putea fi introdus transportul mixt. Ioan Goia ne-a transmis ca va demara un studiu de caz impreuna cu specialistii de la Directia Tehnica din Primarie.
„Daca se ajunge la concluzia ca se impune sa avem transport public mixt pe unele linii, nu va fi nicio problema”, a declarat Cosmin Bradu, purtator de cuvant RATT.
In ceea ce priveste acuzele primarului cu mijloacele de transport in comun nefolosite, conducerea RATT spune ca in depourile regiei nu exista autobuze care sa nu fie scoase pe traseu. Este intr-adevar o problema cu soferii.
„Toate cele 85 de autobuze, 55 normale si alte 30 cu burduf, au fost, sunt si vor fi date in folosinta transportului public local din Timisoara. Vor fi soferi angajati, avem o problema legata de numarul angajatilor in acest sector. In ultima vreme s-au si infiintat unele linii noi, cum e Expres 4 barat, s-au prelungit altele, asta presupune mai multe ture, mai multi angajati”, a mai spus Bradu.
Ce tramvaie noi? Visam la autobuze cu motor electric
Edilul spune ca anul asta nu se pot cumpara tramvaie noi, pentru ca inca mai exista autobuze nefolosite la RATT.
„Achizitii noi deocamdata nu facem, pentru ca am aflat ca mai exista autobuze pe stoc la RATT care nu au fost folosite. E pacat sa le tinem sa se uzeze moral stand in garaje, in timp ce cetatenii iarna ingheata de frig in tramvaie, iar vara mor de cald. Sunt vreo 15 autobuze noi, spun ca nu au soferi”, acuza primarul.
Daca anul trecut spunea ca anul acesta Primaria va cumpara cel putin 10 tramvaie si ca le va reconditiona pe restul, Nicolae Robu spune ca nu prea poate fi vorba de achizitii noi si ca autobuzele sunt oricum mai iefine.
„Vom vedea cand vom intocmi bugetul cum vom proceda. In orice caz, un tramvai in varianta cea mai ieftina costa in jur de 1,5 milioane de euro, un autobuz, in configuratie exceptionala, costa in jur de 150.000 de euro. Este adevarat ca intr-un tramvai intra mai multi calatori decat intr-un autobuz, dar oricum…”, spune Robu.
In perioada urmatoare primarul va merge fie la Iasi, fie la Pascani, sa vada cum arata un tramvai reconditionat. Abia dupa aceea va decide daca va investi in reconditionarea tramvaielor din Timisoara.
„Tramvaiele sunt extrem de scumpe, nu avem capacitatea financiara sa cumparam un numar suficient de tramvaie incat numai cu tramvaiele sa asiguram un transport in comun suficient. Noi ar trebui sa fim la limita de satisfacator, ne-ar trebui cel putin 50 de tramvaie. Cu banii jos inseamna 75 de milioane de euro, daca recurgi la un credit bancar costurile totale ajung la 150 de milioane de euro. Pe de alta parte, nu ne putem permite sa lasam tramvaiele existente in starea de degradare in care sunt astazi. Solutia de compromis pare a fi – inca nu e luata decizia – reabilitarea facuta pe aceasta formula, cu schimbarea a tot ce este important in tramvai, in afara de sasiu. Raman boghiurile, sasiul, tot ce inseamna metal greu. Partea de tractiune, caroseria, ce asigura confortul, totul e nou. E exact la fel ca tramvaiele noi, dar costurile se reduc enorm”, a explicat primarul Timisoarei.
Daca nu avem bani pentru a cumpara nici macar 10 tramvaie noi, Executivul Primariei Timisoara viseaza la mijloace de transport in comun cu motor electric. Robu vrea sa ceara specialistilor din Primarie sa realizeze un studiu privind „oportunitatea initierii unui proiect multi-anual pentru introducerea treptata in oras a autobuzelor cu motor electric”.
„La Barcelona exista un astfel de proiect care isi propune ca in urmatorii 5 ani toate autobuzele din oras sa fie cu motor electric. Nu putem acum sa spunem ca in 2014 aruncam autobuzele pe care le avem si punem in locul lor altele cu motor electric”, a declarat primarul Timisoarei.
Intrebat ce crede ca si-ar dori timisorenii, tramvaie noi sau autobuze cu motor electric, primarul a raspuns ca este foarte greu sa se faca un sondaj.
„Trebuie sa informezi foarte bine cetatenii. Daca ar sti in cat timp pot ajunge la destinatie, in ce conditie de confort, cat timp ar avea de asteptat in statii, ar alege varianta cea mai buna. Nu cred ca exista o preocupare speciala pentru tramvai, pentru troleibuz sau pentru autobuz. Sistemul de transport cu tramvaie are si el avantajul ca este nepoluant si de aceea doresc sa folosim cat mai bine reteaua de linie ferata din oras”, a conchis primarul.
Cat despre bani… nu se stie!