Opinia Timisoarei

Un roman din Canada, operat la Timisoara: e mai bine acasa! Premiera la Spitalul Athena – prima proteza de disc lombar implantata in Romania

TIMISOARA. A venit din celalalt capat al lumii sa se opereze acasa. Timisoreanul Danut Maret a ales sa faca o interventie in premiera in capitala Banatului, la Spitalul Athena, unde o echipa de medici i-au implantat acestuia prima proteza de disc lombar executata intr-un spital privat din Romania.

Barbatul era bolnav de mai bine de 25 de ani. De 5 ani situatia lui s-a agravat: suferea de discopatie discala lombara cu hernie de disc si sciatica invalidanta, adica il durea atat de tare spatele ca-i dadeau lacrimile. A incercat la mai multi medici din Canada sa-si gaseasca tratamentul, insa nimeni nu a putut sa-l ajute. A fost pus pe lista de asteptare, insa starea lui de sanatate se inrautatea pe zi ce trece. La un moment dat, a discutat cu un fost coleg din Timisoara, care i l-a recomandat pe medicul Ciprian Vajeu.

„Am fost la diferiti medici, la chiropractori, va spun sincer sistemul medical din Canada nu este extraordinar. Am fost la medicul meu de familie si mi-a spus ca trebuie sa astept pana in 2 ani sa fiu operat, ca sa sudeze cele 2 vertebre. E ca si cum ai pune un lipici”, a povestit pacientul, care a fost operat luni la Spitalul Athena. Barbatul, de 50 de ani, se simte mai bine ca niciodata si glumeste chiar ca se apuca de breakdance.

Medicul Ciprian Vajeu povesteste si el ca operatia a fost un succes, chiar de cadrele medicale din Timisoara se aflau la prima interventie de acest gen.

„In iunie am implantat prima proteza de disc lombar, pe cale abdominala. Pacientul a efectuat un tratament de 5 ani, dar rezultatul a fost un esec. Interventia nu a fost foarte dificila, dar handicapul cel mai mare a fost pretul implantului, de 2.000 – 2.500 de euro, care nu este decontat nici in tarile occidentale”, a explicat dr. Ciprian Vajeu, medic specialist in chirurgia coloanei vertebrale.

Operatia seamana de fapt cu o interventie de cezariana, pe care o fac femeile. Protesta este alcatuita din 2 platouri de metal, din titan. Premiera a fost asigurata de o echipa medicala franco-romana, condusa de medicul Vajeu, venit de la Clinique du Parc din Perigueux, Franta: dr. Feier Horea, chirurg vascular la Spitalul Judetean din Timisoara, dr. Calin Daniel, rezident la Ortopedie in Craiova si As. Chouly Fabrice, asistent operator la Clinique du Parc din Perigueux, Franta.

***
In chirurgia discopatiei degenerative, a discului uzat, exista mai multe solutii, dintre care cele mai vechi si mai raspandite sunt tehnicile care blocheaza vertebrele cu suruburi si cu „cage”. Cea mai moderna si mai noua tehnica este cea care inlocuieste discul bolnav cu o proteza, care reuseste sa pastreze mobilitatea coloanei vertebrale. Aceasta tehnica se adreseaza bolnavilor tineri, unde mobilitatea coloanei este esentiala pentru viata de zi cu zi si pentru munca fizica. Tehnica de inlocuire a discului exista de 15 ani, insa dificultatea chirurgiei, care se face prin abdomen, si pretul implantului a facut ca aceasta tehnica sa ramana una de varf si cu indicatii deosebite.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version