Se implinesc zece ani de cand Romania a fost invitata sa devina membru NATO. S-a intamplat la summitul de la Praga, in 2002, cand s-a hotarat extinderea Aliantei Nord-Atlantice cu sapte state foste comuniste.
In 2002, anul in care s-a lansat la Praga invitatia de aderare a tarii noastre, presedintele american George Bush a venit la Bucuresti ca sa ne aduca aminte cat de importanta este colaborarea Romaniei cu Statele Unite ale Americii. A fost o vizita memorabila, in cursul careia, a aparut un curcubeu chiar la inceputul discursului sau.
Doi ani mai tarziu, acelasi presedinte american a marcat printr-o ceremonie, la Casa Alba, intrarea in Alianta Nord-Atlantica a Romaniei, alaturi de alte sase noi state est-europene.
George Bush: „Astazi, cu mandrie le uram bun venit Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Romaniei, Slovaciei si Sloveniei. Le uram bun venit in randurile Organizatiei Nord-Atlantice”
Au urmat apoi deschiderea pentru trupele americane a Portului Constanta si a Aeroportului Kogalniceanu si amplasarea scutului antiracheta la Deveselu. Dar unul dintre evenimentele cele mai importante la care am luat parte ca membri NATO a fost organizarea summit-ului Aliantei Nord-Atlantice la Bucuresti in 2008. Evenimentul a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de tari membre NATO si semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
Ca sa fie alaturi de trupele americane, in razboaiele deschise de Statele Unite, in Irak si Afganistan, Romania a cheltuit de-a lungul anilor peste 800 de milioane de dolari. Totodata, 21 de militari romani au murit in Afganistan, Irak si Bosnia, iar alti 74 au fost raniti. Romania are, acum, 1.800 de soldati in Afganistan dar, incepand de anul viitor, numarul lor se va reduce treptat.