Au trecut patru ani de la acea noaptea calda de vara in care Spania spulbera fara drept de apel o Italie venita parca din alta lume si stabilea cel mai sever scor dintr-o finala de campionat european, 4-0, pe stadionul Olympic din Kiev.
Acum, a venit momentul sa vedem daca ‘furia roja’ mai este sau nu o ‘invincibila armada’. Am ajuns la editia cu numarul 15 a Campionatului european, una istorica, deoarece este prima la care participa 24 de echipe. Pentru francezi, acesta este al treilea turneu final continental pe care il organizeaza, dupa cele din 1960 si 1984. Hai sa aruncam totusi o privire peste fiecare turneu in parte.
In 1960, la prima competitie, au participat doar 4 echipe, situatie care avea sa se repete si in urmatoarele patru editii. In meciul de deschidere, Franta a pierdut cu 5-4 in fata Iugoslaviei. Partida avea sa aduca si o premiera, primele ‘duble’ reusite la un campionat european, de francezul Heutte si iugoslavul Jerkovic, ultimul reusind performanta in numai doua minute. In finala, URSS-ul se impunea cu 2-1, dupa prelungiri, pentru prima data in istorie, cu golul lui Povedelnik. Editia avea sa ii aiba golgeteri pe Povedelnik, Ivanov, Galic si Jerkovic, fiecare cu 2 goluri.
In1964, in Spania, ibericii erau prima echipa din istorie care deschide si inchide turneul cu doua victorii identice, 2-1, cu Ungaria in semfinale si URSS in finala. Turneul i-a avut golgeteri pe Bene, Novak si Pereda, cu cate 2 goluri. Novak a devenit si primul jucator care a inscris din penalty intr-o partida la un campionat european.
Euro 1968 a adus o noua premiera. Meciul dintre Italia si URSS din semifinala s-a incheiat la egalitate, 0-0, iar squadra azzura a mers in ultimul act dupa…aruncarea monezii. Capitanul echipei, Fachetti, a castigat aruncarea. O alta premiera a fost ca finala s-a incheiat la egalitate, 1-1, iar a doua zi, la rejucare, intr-o zi de 10 iunie, italienii s-au impus cu 2-0.
Editia din 1972 a inceput cu un esec al gazdelor din Belgia, 2-1 in fata Germaniei de Vest, iar in ultimul act, nemtii au invins cu 3-0 URSS-ul. Avea sa ramana mult timp cea mai severa infrangere pentru o echipa intr-o finala. Gerd Muller devenea in ziua finalei primul jucator cu doua goluri marcate intr-o finala de campionat european.
Euro 1976 a fost primul in care tara gazda nu a jucat meciul de deschidere. Turneul a inceput cu partida Cehoslovaciei cu Olanda, castigata de batavi cu 3-1, insa meciul a ramas in istorie ca fiind prima partida in care s-a inscris un autogol la un campionat european. Fotbalistul Cehoslovaciei, Anton Ondras a fost cel care si-a trimis mingea in propria poarta.
Turneul din 1980 a fost primul la care au participat 8 echipe. In finala, Germania de Vest a trecut cu 2-1 de Belgia, iar Rene Vandereycken a devenit primul fotbalist care a inscris un gol dintr-o lovitura de la 11 metri intr-o finala. De asemenea, Campionatul European din Italia a fost primul la care a arbitrat un roman. Nicolae Rainea a fost la centru in victoria din grupe a Italiei, 1-0, in fata Angliei, dar si finala turneului.
Editia 1984 s-a disputat tot in Franta si a fost prima la care participa nationala Romaniei, intr-o grupa cu Spania, Portugalia si Germania de Vest, pe care tara noastra o incheia pe ultimul loc cu un punct, din remiza cu Spania. Franta avea sa deschida turneul cu o victorie la limita, 1-0, cu Danemarca, si sa il incheie cu o alta victorie, 2-0 in fata Spaniei. La acest turneu eroul Frantei a fost Michel Platini, cel care a semnat primul hattrick din istorie la un campionat european, in victoria cu 3-2 in fata Iugoslaviei. Tot Platini a marcat si cel mai rapid gol din istoria Euro, in minutul 3 al meciului cu Belgia, 5-0 in grupe, si avea sa devina golgeterul acelei intreceri, si al istoriei Euro pana acum, cu 9 goluri.
Euro 1988 a inceput intr-o zi de 10 iunie si a inregistrat prima remiza intr-un meci de deschidere la un Campionat European: Germania de Vest 1-1 Italia. Titlul continental avea sa revina Olandei, dupa 2-0 cu URSS, iar titlul de golgeter mergea la Marco Van Basten, autor a 5 goluri. Rusul Serghei Alenikov egala performanta lui Platini, cel mai rapid gol la un turneu final continental, cu o reusita in minutul 3, la victoria cu 3-1 din grupe in fata Angliei.
Euro 1992 a fost ultimul la care au participat opt echipe. A inceput tot intr-o zi de 10 iunie, in care Suedia si Franta incheiau la egalitate, 1-1. In finala, Danemarca, echipa venita de pe plaja, a invins Germania cu 2-0.
Euro 1996 a fost primul turneu la care au participat 16 echipe, si a doua participare a Romaniei la Euro. A fost de asemenea primul turneu cu 8 orase gazda. In meciul de deschidere s-a inregistrat pentru a treia oara consecutiv acelasi rezultat, 1-1, de data aceasta intre Anglia si Elvetia. In finala, Germania s-a impus cu 2-1 in fata Cehiei, cu golul de aur, singurul din istorie, marcat de Oliver Bierhoff in minutul 95.
Euro 2000 a fost primul turneul gazduit de doua tari, Olanda si Belgia, cea din urma deschizand Euro cu o victorie, 2-1 in fata Suediei. Romania a participat si la acest turneu final, iar Ionel Ganea a inscris primul gol din penalty in istoria participarilor romanesti la Campionatul European, in victoria cu 3-2 in fata Angliei. In finala, Franta s-a impus cu 2-1, dupa prelungiri, in fata Italiei.
Euro 2004 a fost al doilea turneu din istorie in care echipele care au deschis turneul, l-au si incheiat, chiar daca nu cu acelasi scor. Grecia a invins in deschidere cu 2-1 Portugalia, iar in finala a trecut de lusitani cu 1-0. A fost de asemenea primul turneu cu doua autogoluri: croatul Igor Tudor in meciul din grupe cu Franta, si portughezul Jorge Andrade, in semifinale cu Olanda.
Euro 2008 a inceput cu victoria Cehiei, 1-0, cu gazdele din Elvetia. Finala s-a jucat intre Spania si Germania, ibericii s-au impus cu 1-0, si au castigat al doilea titlu din istoria lor.
Euro 2012 a fost gazduit de Polonia si Ucraina, iar polonezii au incheiat la egalitate, 1-1, cu Grecia, in partida de deschidere. Cum spuneam si la inceput, ibericii au trecut cu 4-0 de Italia si au stabilit cea mai mare diferenta de scor dintr-o finala de campionat european. Premiera inregistrata la acest turneu a fost faptul ca pentru prima data in istorie sase fotbalisti au incheiat competitia cu acelasi numar de goluri, cate doua pentru: Mario Mandzukic, Mario Gomez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagoev si Fernando Torres. Ibericul a castigat gheata de aur a competitiei dupa ce a marcat al doilea sau gol in finala, reusita de 3-0 in fata Italiei.
Romania are pana acum patru participari la turneele finale continentale si a trecut o singura data de grupe, in 2000, in Olanda si Belgia. Romanii au fost eliminati in sferturi de selectionata Italiei cu scorul de 2-0.
Ladislau Boloni este primul jucator roman care a inscris la Euro, in 1984, in meciul cu Spania.
Prima victorie romaneasca la Euro a venit in 2000, 3-2 in fata Angliei, cu reusitele lui Chivu, Dorinel Munteanu si Ganea.
Cristian Chivu si Dorinel Munteanu au fost singurii banateni care au marcat la un campionat european, in 2000 in fata Angliei. Cosmin Contra este primul timisorean care a primit un cartonas galben la un turneul final, la acelasi turneu final, si in acelasi meci.
Primul jucator roman care a luat un cartonas galben la Euro a fost Gino Iorgulescu, meciul cu Spania din grupele turneului final din Franta, din 1984.
Primul, si singurul, cartonas rosu primit de un roman la Euro a venit in anul 2000, in sferturile de finala, in fata Italiei, si i-a apartinut lui Gheorghe Hagi.
Capitanii Romaniei la Campionatul European au fost:
– Costica Stefanescu, in 1984, in cele trei partide din grupe
– Gheorghe Hagi, in 1996, la cele 3 din grupa, si in 2000, la meciurile cu Germania, Portugalia, din grupa, si Italia, din sferturile de finala
– Gheorghe Popescu in 200 cu Anglia
– Cristian Chivu, in 2008, cu Franta, Italia si Olanda, cele trei meciuri jucate de tricolori in faza grupelor
Nationala Romaniei joaca pentru a treia oara la un turneu final, cu Franta, in meciul de deschidere al grupei, insa de aceasta data, in premiera, Romania deschide intrecerea. In precedentele intalniri de deschidere cu Franta, Romania a pierdut cu 1-0, in 1996, cand a inscris Cristophe Dugarry, iar in 2008, cele doua au incheiat la egalitate, 0-0.
Pentru prima data in istoria participarii romanesti la Campionatul European, selectionata Romaniei va fi arbitrata de un cavaler al fluierului din Ungaria.
Un alt fotbalist banatean care a jucat la Euro a fost Paul Codrea, in 2008. Timisoreanul a fost rezerva in fata Frantei si a intrat in minutul 64 in locul lui Cocis, insa a jucat titular impotriva Italiei si a jucat tot meciul. In partida impotriva Olandei, Codrea a fost titular si a evoluat pana in minutul 72, cand a fost inlocuit de Nicolae Dica.
Citeste mai mute: AICI