Potrivit Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie „Romfish”, consumul pe cap de locuitor este la jumatate comparativ cu anii ’80.
„Un roman consuma, in medie, 5 kilograme de peste pe an, fata de 10 kilograme inainte de 1989. In acei ani, pestele ramasese cam singura proteina animala care se mai gasea pe piata, iar asta explica consumul mai mare. Romania are acum cel mai mic consum de peste pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, pentru ca nu avem o piata dezvoltata pentru acest segment”, a declarat Catalin Platon, directorul executiv al Romfish.
Prin comparatie, in Belgia se consuma 25 de kilograme de carne de peste pe an, in Croatia 20 de kilograme, in Cehia – 9,5 kg, in Franta – 35 kg, in Germania – 14 kg, in Grecia – 20 kg, Italia – 25 kg, Polonia – 12 kg, Spania – 42 kg si Marea Britanie – 19 kg. Cel mai mult peste din Europa consuma islandezii, 90 de kilograme pe an.
„Cele mai cautate specii de peste sunt, dintre speciile marine – macroul, heringul, sprotul si codul – iar dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul, carasul si salaul. Din categoria preparatelor din peste se constata o preferinta crescuta pentru salate de icre, marinate si peste afumat. Se mai cauta pestele viu sau prelucrat in diverse forme – fileuri, rondele, trunchi etc.„, a continuat Platon.
Potrivit acestuia, cauzele pentru care in Romania piscicultura nu este foarte dezvoltata sunt multiple dar includ lipsa subventiilor, politica fiscala haotica sau furtul de peste pedepsit necorespunzator.
Continuarea pe realitatea.net