Basescu a tinut o declaratie de presa in care a vorbit si de restructurarile MAI, care se pare ca vor continua anul viitor.
Iata principalele declaratii ale sefului statului!
„Astazi s-a aprobat planul de forte in strainatate, al MApN si al MAI. Misiunile vor fi indeplinite de 2148 de militari, avem o diminuare cu 177 de militari. Se mentine participarea in Afganistan, Bosnia si Kosovo. MApN va disloca o fregata cu elicopter, cu un grup pentru operatiuni speciale, in Oceanul Indian, zona Golfului Aden pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie. In ceea ce priveste rezervele pentru 2012 in tara vor fi gata unitati de 1.200 de militari, forte dislocabile in orice moment la dispozitia NATO.
In ceea ce priveste fortele MAI ele au o usoara crestere, cu 36 de persoane, vom avea politisti si jandarmi, 382 de persoane, in conditiile in care incepand cu 24 decembrie 2011, retragem cei 101 jandarmi din zona Mitrovita, Kosovo. Vom creste participarea noastra la misiunile din Afganistan. Mentinem 51 de persoane in misiuni ONU. Pentru protejarea frontierelor UE vom 134 de politisti pe nave.
Un alt subiect discutat si stabilit a fost legat de aprobarea planului de prioritati informative. Aici am dorit sa precizez foarte clar pentru structurile de informatii ca in urmatorul CSAT am exigenta extrem de ferma ca fiecare sa se ocupe si sa indeplineasca misiunile pentru care a fost creat: cooperarea dintre SRI si DGIPI, cei din urma urmand sa se concentreze si sa furnizeze informatii legate de crima organizata, iar atunci cand sesizeaza informatii legate de securitatea nationala sa le transfere SRI.
A fost aprobata acordul cu SUA privind prelungirea utilizarii infrastructurii de transporturi.
S-a facut o analizata legata de procesul de restructurare a MAI, care a inclus desfiintarea a 56.000 de posturi. In acelasi timp au fost disponibilizati 9.300 de angajati, iar acest proces va continua. Nu a fost diminuata cu nimic capacitatea operativa a MAI. Prioritate la disponibilizare au cei care au venit din afara sistemului, ei au fost primii care au parasit MAI. Ce am observat si nu se justifica a mai continua: promotii mari din scolile de subofiteri si din Academia A.I.Cuza si nu pot fi angajate. Se produc locuri de munca pentru profesori si se produc absolventi care nu pot fi angajati. Am cerut ministrului o justa calibrare a promotiilor care vor intra in 2012. Se impune un efort de a da o solutie promotiei care a terminat in 2011. Am convingerea ca mai pot fi gasite cadre din alte sisteme si care pot fi trimise de unde au venit. Sper ca acest lucru sa se intample in primele luni ale anului viitor.
Va pot spune si o tema care deocamdata nu are solutii de finantare: capacitatea noastra de aparare aeriana. Vorbim de aviatia de vanatoare, de tip multirol. Se prefigureaza o situatie critica: in 2015 avioanele pe care le avem isi epuizeaza durata de functionare, iar noi nu ne putem onora angajamentul NATO de a avea 48 de avioane care patruleaza deasupra spatiului aerian al Romaniei. Trebuie sa gasim in cel mai scurt timp pentru a ne gasi fortele aeriene. Este exclus sa ne putem angaja pe un contract de 48 de avioane, putem sa incepem chiar si un avion pe an.
Astazi am promulgat acordul privind sistemul de rachete balistice (scutul anti-racheta, n.red.).
Consiliului Suprem de Aparare a tarii a avut pe ordinea de zi cinci teme, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Prima dintre acestea s-a referit la raportul premierului privind masurile adoptate de Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni internationale.
De asemenea, in sedinta CSAT s-a discutat despre planul privind participarea fortelor armate ale Romaniei la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2012.
Derularea procesului de restructurare a personalului din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor este o alta tema aflata pe agenda Consiliului.
Totodata, au fost luate in discutie activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, precum si programul de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru anul 2012.”