Datele arata ca, in primele sase luni ale anului, s-au nascut cu patru mii de copii mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca un paradox, multi dintre cei care isi doresc sa devina parinti, dar au probleme de fertilitate, nu o pot face. Asta pentru ca Ministerul Sanatatii nu a mai finantat programul de fertilizare in vitro.
Cei mai multi parinti si bunici spun ca fac eforturi uriase pentru a le asigura copiilor strictul necesar. Ana este din Irlanda si Arec din Polonia, insa ambii locuiesc in tara noastra de sase ani. in urma cu zece luni au adus pe lume un baietel. Ei spun ca statul roman nu incurajeaza deloc tinerii sa devina parintii, asa cum se intampla in tarile din care provin.
„Cel putin financiar, cu siguranta ajutorul e mai mare. si din punctul de vedere al sanatatii, mancare, te ajuta pana si cu chiria acolo daca e nevoie. Mai ales pentru parintii tineri e bine”, a spus femeia. „Daca discutam despre faptul ca din doi ani cat are dreptul sa stea o mama dupa nasterea copilului in concediu postnatal, unul dintre acesti ani nu este platit, deja avem un mare semn de intrebare in conditiile in care copilul incepe sa aiba nevoi din ce in ce mai complexe„, a spus psihologul Cristina Fulop.
Unul din cinci cupluri din Romania are probleme de fertilitate, insa, anul acesta, Ministerul Sanatatii a stopat finantarea programului national de fertilizare. Astfel ca, acum, aceste persoane trebuie sa-si plateasca tratamentul integral.
„Costurile unei fertilizari in vitro se ridica intre 2500 si 4000 de euro. Prin subprogramul Ministerului Sanatatii se finanta o parte din costul unei proceduri, cuplul isi platea singur analizele„, a spus Nicoleta Cristea-Brunei, presedinte asociatia SOS Infertilitatea.
In iunie au venit pe lume 14.445 de copii, cu doua mii mai putini decat in aceeasi luna a anului trecut. Un studiu arata ca in anul 2060, Romania va fi pe locul doi in topul celor mai imbatranite tari din Europa.