Tara noastra ocupa unul dintre locurile fruntase intr-un top al imbatranirii populatiei, dar si unul inferior intr-o ierarhie a marimii spatiilor de locuit. Cele doua clasamente au fost realizate intr-un raport al Biroului European de Statistica Eurostat.
Conform studiului „People in the EU: who are we and how do we live?„, emis zilele trecute, in perioada 1994-2014, varsta mediana a populatiei din Romania a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani (33 de ani, 9 luni si doua saptamani ) la 40,8 ani (40 de ani, 9 luni si doua saptamani).
Astfel, Romania a avut o crestere a varstei mediane mai brusca decat media UE, care a fost de 6 ani.
Cresteri mai accentuate ale varstei mediane decat in Romania au fost inregistrate doar in Lituania (8,9 ani), Germania si Portugalia (cate 7,6 ani fiecare). Austria a avut o crestere cu 7 ani, ca si Romania.
In jurul nostru, Bulgaria a cunoscut o urcare mai lina a varstei mediane, de numai 5,4 ani, iar Ungaria a inregistrat o crestere de 3,9 ani.
In ciuda imbatranirii galopante, Romania are, inca, o populatie mai tanara decat media europeana. Varsta mediana in Romania este de 40,8 ani, sub media europeana, de 42,2 ani.
Dintre vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria au populatii mai batrane: 43,2 ani, respectiv, 41,3 ani – ca varsta mediana. In Uniunea Europena, cele mai mari valori ale varstei mediane sunt in Germania (45,6 ani) si Italia (44,7 ani).
Vezi mai multe AICI