TIMISOARA. Se poate mai rau de-atat? Timisoara fotbalistica nu s-a prezentat in istoria ei mai jalnic decat o facea in toamna lui 2022. Fara echipa de prima liga, fara infrastructura sportiva, fara jucatori de valoare… asta pentru un oras care se lauda ca a organizat primul meci de fotbal de pe teritoriul actual al Romaniei, undeva inainte de 1900.
In perioada 22-27 octombrie, selectionata Under 18 a Romaniei, antrenata de Daniel Mogosanu, face un stagiu de pregatire la Timisoara. Daca micii tricolori se pot antrena in oras, ei nu vor putea disputa partide amicale aici, deoarece nu sunt conditii. Elementare. Ca noctura sau vestiare cat de cat acceptabile, cu apa calda si dusuri.
Asadar, Romania va intalni selectionata similara a Serbiei la baza din comuna Sag, la 12 km de Timisoara, marti 25 octombrie, de la ora 16.00, si joi, 27 octombrie, de la ora 11.00.
Cat priveste lotul de jucatori, echipa tehnica nu a chemat nici macar un jucator de la formatiile din Timisoara. Si asta cu toate ca ne batem cu pumnul in piept ca la nivel de academii de fotbal, sa recunoastem, un cuvant mult prea pretentios pentru ele, Politehnica este pe locul 8 in tara, Ripensia pe 12, iar LPS Banatul in Top 25.
Adevarul din teren este altul, iar cei 22 de jucatori vin de la Miercurea Ciuc, Farul Constanta, FCSB, U Craiova, Rapid, Viitorul Cluj, CSA Steaua, UTA si unul de la Benfica Lisabona. Asadar, Timisoara nu este in stare sa dea jucatori nici la U18. Se afla totusi in lot un timisorean, Fabiano Cibi, luat insa de la LPS Banatul… de UTA, clubul aradean promovand si facand multi bani cu jucatori de pe Bega. Acolo se poate.
Revenind la infrastructura sportiva, am avut machete si schite cu duiumul, iar promisiunile s-au facut la foc automat, doar ca si aici suntem mai jos de lumea a treia. Avem un „monstru” gata de demolat, cu actele pregatite de Consiliul Judetean sa fie pus la pamant, dar nu primim inca unda verde de la Bucuresti. Vorbim de celebrul stadion Dan Paltinisanu, unde suntem la mana Guvernului sa dea startul lucrarilor. In ultimele zile a aprobat insa finantarea pentru o arena la Constanta.
Avem un stadion istoric CFR transformat in spital de campanie, care insa de mult nu a mai avut vreun internat.
UMT-ul e istorie, acolo juca Ripensia cea adevarata odata, dar stadionul a sucombat intereselor imobiliare.
Pe Electrica si Stiinta se pot juca doar meciuri de liga secunda, si alea cu destula greutate, in timp ce arenele de cartier din Plopi, Aradului sau Fratelia sunt cu indulgenta de Liga 5.
Asadar, cum ii place banateanului, traim din amintiri si ne laudam doar cu… istoria.
CITESTE SI: 94 de ani de la infiintarea Ripensiei Timisoara, primul club de fotbal profesionist din Romania
FOTO: Facebook/Marius Babuciu