Opinia Timisoarei

Rusinos. Sau cum ne batem joc de bogatia oferita de natura. Cel mai prost administrat parc national din Romania e in Banat

Toate frumusetile pamantului s-au revarsat in Banat, dar ne batem joc de ele. Aceasta ar putea fi concluzia dupa ce Administratorul Parcului National Semenic – Cheile Carasului a primit cel mai slab calificativ din tara, evaluarile fiind realizate in functie de modul in care sunt administrate ariile naturale protejate din Romania.

CITESTE SI: Aproape ca nu-l mai recunosti. Spitalul din Timisoara care s-a modernizat de la o zi la alta. Va fi primul reabilitat in intregime 

Agentia Nationala a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) a publicat pe site-ul institutiei, in 27 decembrie, ultimul raport cu privire la evaluarea custozilor si a administratorilor ariilor naturale protejate din tara. Sesiunea de evaluare pentru cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii a avut loc in perioada octombrie – decembrie 2017.

La nivel national a fost evaluat gradul de implicare a administratorilor si custozilor in respectarea contractelor si conventiilor incheiate cu ANANP pentru un numar total de 985 de arii.

Regiunea Vest, evaluata la Resita si Timisoara in perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2017, cuprinde 115 arii naturale protejate: 29 de arii de importanta comunitara, 18 arii de interes avifaunistic, 7 parcuri naturale si nationale, 61 de rezervatii. Dupa tipul de contract, 68 de arii sunt in administrare, iar 47 – in custodie.

Pentru cele 985 de arii au fost evaluati la nivel national 166 custozi si administratori. In total s-au acordat 295 de calificative aferente aceluiași numar de arii principale, dupa cum urmeaza: Foarte bine – 162; Bine – 114; Suficient – 18; Insuficient – 1. Cel mai slab calificativ dintre cele acordate in anul 2017, INSUFICIENT, l-a primit RNP Romsilva, pentru administrarea ariilor naturale protejate din zona Parcului National Semenic – Cheile Carasului.

Potrivit ANANP, primul dintre motivele acordarii acestui calificativ este lipsa unui plan de management aprobat al parcului, dupa 24 de tentative esuate de realizare a planului de management.

Mai multe cititi pe expressdebanat.ro.

***

Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la redactie@opiniatimioarei.ro sau pe contul nostru de Facebook.

Exit mobile version