TIMISOARA. Si-au batut joc de timisorenii care locuiesc in cladirile istorice si care ar fi vrut sa isi reabiliteze imobilele cu bani din bugetul orasului, in rate pe 10 ani. Reprezentantii Primariei Timisoara nu au nicio solutie pentru deblocarea programului de sprijin financiar de la bugetul orasului privind reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata. Aceasta dupa ce s-au batut cu pumni in piept ca ei reusesc sa-i oblige pe timisoreni sa isi renoveze macar fatadele cladirilor istorice care se degradeaza pe zi ce trece.
opiniatimisoarei.ro a scris inca din luna noiembrie a anului trecut ca proiectul este considerat ilegal, pentru ca Ministerul Finantelor nu accepta finantarea cladirilor proprietate privata din fonduri publice. Sau cel putin legea nu explica procedura prin care pot fi acordati banii celor care vor sa intre in program.
Oficialii primariei promiteau ca se vor intalni cu parlamentarii de Timis pentru a-i ruga sa incerce modificarea legislatiei. Iata ca au trecut cateva luni de atunci si programul de sprijin financiar pentru reabilitarea cladirilor istorice bate pasul pe loc. Primarul Nicolae Robu se temea inca de atunci ca primaria poate fi acuzata ca se comporta ca o banca, pentru ca municipalitatea practic i-ar imprumuta pe timisoreni sa-si renoveze cladirile, banii urmand sa fie dati inapoi in 10 ani.
In fapt, juristii primariei spuneau ca ar fi legala cota parte pe care o poate inainta municipalitatea, insa legea nu spune clar negru pe alb care este procedura prin care se pot recupera banii de la proprietari.
Au trecut luni bune de atunci si situatia nu s-a deblocat. Reprezentantii Primariei Timisoara ridica din umeri. Ba chiar i-au trimis si un memoriu presedintelui Klaus Iohannis…
„Cladirile istorice raman momentan in baza noastra de date, pana cand situatia actuala se va debloca, insa acest lucru e posibil doar in urma modificarii legislatiei. Acesta este motivul pentru care Ministerul Finantelor nu accepta finantarea din fonduri publice a cladirilor istorice proprietate privata, pentru ca legislatia din domeniu – Legea 153 din 2011 – nu explica mecanismul financiar prin care se poate derula o finantare publica in domeniul reabilitarii cladirilor istorice. Primaria Timisoara a transmis o propunere de modificare a legislatiei dupa modelul celei dupa care se finanteaza reabilitarea termica a blocurilor, insa procesul legislativ e de durata”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Alina Pintilie, purtator de cuvant al Primariei Timisoara.
***
In luna octombrie a anului 2013, consilierii locali au adoptat o hotarare privind Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, prin care municipalitatea poate functiona exact ca o banca pentru proprietarii de imobile istorice, acestia urmand sa plateasca, vreme de 10 ani, 80% din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda, 20% din valoarea lucrarilor urmand sa fie luati din bugetul local. Hotarea nu a fost atacata de Prefectura Timis, ceea ce inseamna ca juristii Prefecturii au considerat-o legala.
In februarie 2014, consilierii locali au alocat si o prima transa de bani pentru acest proiect, din bugetul orasului: 1 milion de euro pentru renovarea primelor cladiri. Proprietarii au fost pusi la treaba, ei trebuind sa pregateasca documentatia tehnica necesara obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. Unii au dat deja bani pentru a pune la punct actele si chiar sperau ca lucrarile pot incepe cat de curand. Ba chiar si-au obtinut actele necesare.
In vara anului trecut 2014 se stiau si care sunt primele cladiri ce beneficiaza de finantare din banii orasului. Proprietarii pregatisera deja proiectele tehnice si obtinusera chiar si autorizatiile de constructie. Au ramas cu ele…
CITESTE SI: Doua cladiri istorice din zona Pietei Unirii vor fi renovate cu bani din bugetul Timisoarei. FOTO!