TIMISOARA. Vor fi trei feluri de piatra cubica pe aleile pietonale din centrul Timisoarei. Asa au decis arhitectii si specialistii care lucreaza acum la reabilitarea zonei istorice a orasului. Primarul Nicolae Robu spune ca s-a folosit si modelul nemtesc.
Prima zona pavata va fi Piata Libertatii, unde se va pune, pe alocuri, si caramida sau piatra de culoare caramizie.
Edilul s-a intalnit miercuri cu arhitectii si cu specialistii care lucreaza la reabilitarea centrului istoric. Dupa ce au dezbatut 2 ore asupra eventualelor solutii de pavare, s-a ajuns la o concluzie: vor fi 3 tipuri de pavaj – mai mic, potrivit si mai mare. Intre bucatile de piatra cubica nu se va pune rasina, ci nisip concasat, dupa model nemtesc.
„Am avut o intalnire de aproape 2 ore, foarte constructiva, au participat la ea toti proiectantii, in frunte cu domnul arhitect Sturza. Noi am discutat ca principiu. Practic, vom face o extrapolare a unei idei a proiectantilor, care s-a regasit in proiect, pe strada Mercy. Deci acolo era acea idee in acord cu ceea ce eu am prezentat inclusiv ca poza facuta prin alte parti. O anumita portiune din strada, partea pietonala, ca totul va fi pietonal, va fi neteda, iar o alta portiune va fi cu piatra cioplita. Partea neteda fiind tot din piatra naturala, nu s-a pus problema vreodata sa avem altceva decat piatra naturala. Solicitarea mea a fost sa fie indeplinite 4 exigente„, a explicat Robu.
In Piata Unirii va fi pusa aceeasi piatra.
Arheologii au cerut o prelungire a termenului de inchidere a santierului in Piata Libertatii, pentru ca inca nu au decis cum vor pune in valoare descoperirile arheologice, spune primarul. Asta nu inseamna insa neaparat ca vor fi intarzieri in ceea ce priveste finalizarea proiectului de amenajare a zonei.
„Prima piata care se va face va fi Piata Libertatii, unde lucrurile sunt clare, unde numai arheologii trebuie sa traga linie, pentru ca le-am pus la dispozitie mult timp pentru cercetari arheologice. Trebuie sa inteleaga ca nu putem sa compromitem proiectul. In momentul de fata nu sunt intarzieri, dar firma este la limita. Firma Romprest s-a mobilizat exemplar, au lucrat de la inceput cu multi oameni si cu utilaje multe, numai ca s-au scurs cam 5 luni din proiect si ei n-au fost lasati sa faca mare lucru, pentru ca a avut prioritate cercetarea arheologica. Acum este o solicitare de prelungire pentru Piata Libertatii pe care vreau sa o discutam si sa le cer arheologilor sa nu o mai lungeasca prea mult, ca efectiv nu se mai poate. Arhitectii se gandesc daca in anumite locuri nu ar fi potrivit sa folosim si piatra caramizie, ca o trimitere la istorie. Este prevazut in proiect sa se foloseasca un fel de caramida in Piata Libertatii, unde acele cercuri concentrice inseamna alternanta intre caramida si piatra, tocmai cu trimitere la istorie„, a povestit Robu.
Edilul a intrat si in detalii tehnice cu explicatiile: „vor fi bucati mai mari de granit, de piatra naturala, care vor fi postate probabil pe partea centrala a unora dintre strazi, a celor mai importante din punct de vedere a promenadei, iar pe partile laterale va fi piatra. Alt lucru pe care l-am convenit a fost ca piatra sa aiba partea vizibila cat mai neteda. Nu neteda incat sa para a fi artificiala, iar neregularitatile de pe peretii verticali sa nu fie asa de mari incat sa determine rosturi uriase. Am cerut ca rosturile sa fie de 1 centimetru, maximum-maximorum un centimetru jumatate. Daca aceste cerinte sunt indeplinite, atunci cred ca vom fi cu totii multumiti. Cu totii suntem preocupati sa facem cel mai grozav centru istoric din Romania. Si il vom face„.
In prima faza, solutia va fi testata pe straduta Fara Nume, dintre pietele Sf. Gheorghe si Libertatii.
„Pe margini, o jumatate de metru, la zid, peste tot va fi facut cu piatra foarte mica, pentru ca acolo nu se circula. Asta si din motive estetice, ca arata bine, dar si pentru ca se pot rezolva situatiile de neregularitati, ca o bucata e mai iesita, una mai intrata din zid. De asemenea, se asigura o buna penetrare a apei si apoi o evaporare a apei, cand se incalzeste, sa nu se ajunga la infiltrari in cladiri. Deci vom avea trei tipuri de piatra: una foarte mica, de 6 cm sau poate chiar mai putin, care va fi pe langa ziduri, apoi va fi piatra cubica cu latura de 12 cm si bucatile mai mari pentru partea neteda, care va fi de promenada si care probabil ca va fi pe mijloc. Se analizeaza si varianta daca vom avea si strazi unde sa putem face invers, pe mijloc sa fie piatra cubica si pe margine placile mai mari. Asta acolo unde trebuie sa patrunda masini. S-a renuntat la solutia cu rasina, arhitectii sustinand ca nu e potrivita, intrucat ramane vesnic aspectul de artificial si intre timp se fisureaza. Solutia este cea din proiect, cu nisip simplu concasat. Este cea mai buna solutie standardizata mai nou in Uniunea Europeana, s-a dat exemplul Germaniei”, a conchis Robu.
Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se vor executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.
Vor fi refacute complet 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Lucrarile ar trebui sa fie gata pana in luna iulie a anului 2015.