Opinia Timisoarei

S-a deschis prima piata volanta din Timisoara, la Stadion. Pericol pentru mafia pietelor?

TIMISOARA. Circa 20 de producatori au venit la Timisoara sa-si vanda marfa in prima piata volanta din oras, amenajata pe platoul din fata stadionului Dan Paltinisanu. Verdeturi, cartofi, varza, capsuni, dar si miere sau ceaiuri naturiste au putut fi cumparate din acest loc, cu garantia, spun reprezentantii municipalitatii, ca toate sunt produse locale.


Desi mica, piata s-a animat foarte repede, timisorenii care locuiesc in apropiere aratandu-se foarte interesati de initiativa. Numarul producatorilor si diversitatea produselor oferite au fost insa destul de mici. „E prima data cand vin sa vand la piata. Mi-a dat telefon o vecina care locuieste in Timisoara si mi-a spus sa incerc. Nu m-am asteptat sa mearga asa de bine”, a spus un taran venit dintr-un sat timisean.

De altfel, multi dintre tarani au venit oarecum neincrezatori, dar au fost surprinsi ca initiativa a functionat si ca marfa lor s-a vandut foarte repede. „Recunosc ca am venit cam nepregatit, Nu ne-am asteptat ca o sa se vanda asa de bine”, a spus un taran din Belint.

Preturile nu au fost cu mult diferite fata de cele din Iosefin sau Badea Cartan: 10 lei un kg de capsuni, 2,5 lei un kg cartofi, 1,50 lei salata, 1 leu legatura de ceapa, 20 lei un kg de miere. Diferenta consta in originea „controlata” a marfii. „E o initiativa foarte buna dar mi-e teama ca o sa apara imediat bisnitarii”, ne-a spus un timisorean venit mai mult de curiozitate decat pentru cumparaturi.

Oamenii nu s-au asteptat sa aiba atata succes si s-au trezit ca raman fara marfa chiar inainte de deschiderea oficiala. Cele mai cautate au fost capsunile, care s-au epuizat in cateva zeci de minute. Unul dintre producatori, venit de la Petroman, a trimis masina sa mai aduca marfa, iar cand aceasta sosise, s-a format imediat coada si in jumatate de ora a vandut tot.

Catre ora 10.15 si-a facut aparitia si primarul Nicolae Robu care a luat la pas piata volanta si a discutat cu oamenii. Multi i s-au plans ca au incercat sa isi vanda marfa la Piata de gros sau in pietele mari din oras, dar s-au lasat pagubasi dupa ce au dat piept cu mafia din piete. „Am incercat la Piata de Gros. E dezastru acolo, faceti ceva ca sa ne vindem si noi marfa acolo”, i s-a plans primarului un producator de legume din Tomnatic.

Primarul s-a oprit la standul unui producator de miere care i-a oferit o galetusa cu miere de rapita, numai ca Nicolae Robu a refuzat cadoul si a insistat sa plateasca. „Munca cinstita trebuie rasplatita”, a motivat acesta, in timp ce femeia i-a dat rest.

Locatia aleasa de Primarie pentru „experiment” s-a dovedit una inspirata, oamenii avand suficient loc pentru a-si parca masinile cu marfa, insa partea de comert nu a fost una prea civilizata. Fiecare a vandut cum a putut, unii direct din masina sau pe capota, altii de pe ladite improvizate pe post de mese. Primarul a dat exemplul unei piete volante din Franta, unde producatorii vin foarte bine dotati, cu mese de un anumit tip. Piata dureaza cateva ore, dupa care se strange totul, se face curatenie si circulatia revine la normal. Totusi, au fost si tarani care au sustinut ca este mai bine asa, decat sa fie instalate mese.

„Noi am avut in plan sa aducem mese cu copertina, dar comerciantii, am vazut ca prefera sa-si foloseasca propriile mese, direct langa masina. Insa am constata ca exista o teama a comerciantilor ca daca se introduce sistemul cu mese, ele ar putea fi iarasi obtinute de smecheri si ei sa ramana pe dinafara. Cred ca daca reusim sa le spulberam aceasta teama si le oferim toate garantiile ca aici nu se triseaza”, a explicat Nicolae Robu.

Taranii nu au loc in pietele din Timisoara

De altfel, daca „experimentul” pietelor volante va avea succes, Primaria intentioneaza sa amenajeze o doua locatie, in Piata Traian, pentru care consilierii locali si-au dat deja acordul.

„Am tinut foarte mult sa avem numai producatori autentici. Masurile fiind de altfel, foarte aspre vis-a-vis de cei care incearca sa ne triseze. vrem sa garantam timisorenilor ca ceea ce cumpara, cumpara din productie interna. Daca se poate din judetul Timis, daca vin si oameni din alta parte, din Romania, nu-i nicio problema, dar vrem sa avem garantia ca nu se aduce marfa din import”, a mai spus primarul.

El le-a transmis si un mesaj timisorenilor si, mai voalat, mafiei din piete: „Daca cineva ne semnaleaza ca intr-o piata a Timisoarei producatorii sunt tinuti deoparte pentru ca vin niste smecheri din niste relatii oculte, noi intervenim imediat”. Ramane insa de vazut daca minunea pietelor in care vand doar producatori locali va dura sau va fi rapid inghitita de samsarii care fac legea in pietele din oras.

Exit mobile version