TIMISOARA. Prefectura Timis este pregatita pentru ziua alegerilor. Mai sunt de pus la punct mici detalii legate de asigurarea pazei la sectiile de vot si de verificat o situatie privind ‘aparitia’ a peste 100 de noi locuitori in comune mai mici din judet.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu sustine ca mutarea bursca a acestor oameni este bizara si de aceea se impune o ancheta in zona. Cele doua localitati din Timis in care a crescut surprinzator numarul satenilor sunt Bara si Secas. Este vorba de asezari care in ultimii ani n-au numarat mai mult de 300 de suflete fiecare.
„Am fost sesizat acum aproximativ doua saptamani ca in anumite localitati exista un flux de cetateni care isi stabilesc domiciliile. Sunt localitati in care cu 100 sau 100 si ceva de voturi poti ajunge primar, la Secas sau Bara. Sunt unele persoane care isi schimba domiciliul si vin la solicitarea unui candidat. A fost sesizat si Inspectoratul general de Politie. Se vor face cercetari sa se vada cum se poate ca in 3 saptamani 110 cetateni sa isi stabileasca domiciliul in alta localitate, pentru ca dupa alegeri nu-i mai vezi. Aceeasi situatie am avut-o in 2012, cand tot la o sesizare, am cercetat acest lucru si s-a stabilit ca vreo 60-70 de persoane au fost angajate la o ferma, dar nu aveau cum sa doarma toti acolo. Daca se doreste, se va putea opri acest fenomen. In 2012, s-au facut cercetari, s-au luat declaratii, Politia Lugoj nu stiu in ce masura a dispus sa se dea mai departe la dosar„, a declarat prefectul de Timis Mircea Bacala.
In vederea desfasurarii fara probleme a scrutinului de duminica, timisenii sunt indemnati sa isi verifice din timp valabilitatea actelor de identitate, intrucat nu vor putea sa isi exprime optiunea electorala cu un buletin expirat. In ziua alegerilor, Directia de Evidenta Informatizata a Populatiei va fi deschisa pentru ca alegatorii sa isi poata face buletin in regim de urgenta.
Premiera la alegeri: Actele de identitate ale votantilor, scanate
Spre deosebire de alegerile trecute, sectiile de votare din acest an vor avea in componenta si un operator pe calculator, care se va ocupa de introducerea in sistemul informatic a datelor votantilor. Acelasi operator va instiinta presedintele de sectie in cazul in care apar probleme, mai precis daca un cetatean a votat in doua locuri diferite. Aceasta, pentru ca documentele de identitate vor fi scanate si introduse intr-o baza de date.
Pentru alegerile de duminica au fost pregatite 596 de sectii de votare la nivelul judetului Timis, dintre care 207 sunt amplasate in Timisoara. La nivelul judetului Timis sunt inregistrati 618.671 de cetateni cu drept de vot, dar si 2089 de cetateni straini cu drept de sedere in Romania, iar pentru alegatori au fost tiparite nu mai putin de 2.046.820 de buletine de vot. Pentru alegerea primarilor si a consilierilor judeteni au fost tiparite cate 682.000 de buletine, iar pentru consilieri judeteni 682.820 de buletine.
Bugetul total pentru alegerile din Timis este de 6.926.150 de lei, dintre care 5.881.150 de lei reprezinta cheltuielile cu personalul, iar 1.045.000 lei birotica.
Spre deosebire de alegerile din 2012, a crescut numarul de consilieri in cazul a 13 localitati din judetul Timis: Banloc, Becicherecu Mic, Bucovat, Cenei, Darova, Dudestii Noi, Giroc, Periam, Pischia, Sag, Sandra, Satchinez, Uivar.