S-a intors la frumusetea de altadata. A fost renovata Casa cu Flori din Timisoara, locul din care se cumparau cele mai frumoase buchete facute de familia florarului imperial Wilhelm Muhle. Foto

TIMISOARA. Inca o cladire simbol din inima Timisoarei si-a recapatat stralucirea de odinioara. Este vorba despre imobilul ce strajuieste intrarea pe strada Alba Iulia dinspre Piata Libertatii, unde ani la randul florarul imperial Wilhelm Muhle a vandut flori si seminte, la inceputul secolului trecut. Aici, sotia sa pregatea cele mai frumoase buchete din oras.

CITESTE SI: Ziua in care se nastea Wilhelm Muhle, florarul imperial care a construit Parcul Rozelor de la Timisoara si i-a adus faima de ‘orasul florilor’. Foto 

In ultimele zile, muncitorii au indepartat, treptat, schelele de pe fatadele reabilitate ale Casei cu Flori, dezvaluind trecatorilor frumusetea imobilului care intregeste zestrea de cladiri care si-au improspatat infatisarea in ultimii ani in centrul Timisoarei.

Lucrarile au fost deja terminate la etaje, iar, decoratiunile cu ingerasi inconjurati de flori, care au fost restaurate, au si fost acoperite cu o plasa de protectie impotriva porumbeilor, astfel ca pasarile sa nu le poata deteriora.

Au mai ramas de facut o serie de interventii la nivelul parterului cladirii.

La inceputul veacului al XX-lea, cand casa a fost cumparata de Wilhelm Muhle, florarul a cerut si o autorizatie pentru inaltarea acesteia.

Noua constructie cu etaj afisa o fatada de factura eclectic-istoricista, tipica pentru plastica celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea din Timisoara, cu elemente clasiciste si neobaroce. Se remarca friza decorativa de la nivelul cornisei infatisand putti pe ghirlande florale in panouri ritmate de console decorative, dublarea pilastrilor de factura corintica, care flancheaza golurile etajului precum si cupele decorative de la nivelul acoperisului. Parterul este tratat sobru, prezentand pilastri adisati cu bosaje. La interior se pastreaza o frumoasa coloana de fonta„, conform heritageoftimisoara.ro.

In acele vremuri, cladirea a adapostit magazinul de flori si semninte al lui Wilhelm Muhle.

Din cronicile vremii aflam ca nu existau in tot orasul buchete mai frumoase si mai elegante decat cele facute aici de Josephine Muhle, acestea fiind apreciate si in strainatate„, noteaza publicistul Zoltan Kovacs in cartea sa „Calendar timisorean. File din istoria orasului”.

Dupa moartea lui Wilhelm Muhle, sotia sa Josephine si fiul Arpad au continuat sa lucreze la Casa cu Flori. De-a lungul anilor, imobilul si-a schimbat de mai multe ori proprietarii. Numai in ultimii 10 ani a fost scoasa de doua ori la vanzare. In timp, a avut tot felul de functiuni, a adapostit birouri, magazine, un restaurant, o cofetarie.
In 2019, imobilul a fost propus pentru supraimpozitare, din pricina starii avansate de degradare in care se afla.

In prezent, la Casa cu Flori functioneaza la parter o cafenea, un schimb valutar si o pizzerie.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Oficialii administrației americane se abțin să comenteze despre eliberarea lui Ugledar „pentru că le este imposibil să admită eșecul planului lor de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”

  2. Anca e un Bot Ruzzesc.

    • Eu mă tot întreb de ce rahat nu moderează comentariile. Toți bolnavii psihic delirează alalong cum au chef

      • Legile tarii nu interzic nimanui sa fie imbecil. (G.mOISIL)

    • DE AR VEDEA-O ACUM WILHELM MUHLE CASA RENOVATĂ DAR E MORT

      • Si daca ar vedea-o ce s-ar intampla ? S-ar minuna ? Ar da cu palaria de pamant ce frumoasa e ? Ar muri de ciuda ? Chiar , ce s-ar intampla ?

  3. Sa speram ca si ceilalti proprietari din centru si zona Traian sa demareze refacerea fatadelor , daca nu sa le impoziteze 500 %

    • Problema e ca nu TOTI proprietarii vor sa puna bani pt renovare insa TOTI proprietarii platesc impozitul marit. In alte cuvinte, intr-o cladire ce trebuie renovata daca numai 4 din 10 vor sa renoveze, nu prea au ce face. Chiar si intr-un caz mai fericit, daca 6 din 10 vor, ar trebui sa puna banii si pt restul apartamentelor si sa spere ca ii pot recupera intr-un viitor. E f greu procesul.
      Cel mai rau e ca de multe ori cei ce nu vor sa puna bani pt renovare vor sa vanda, dar la un pret exorbitant, si pana sa gaseasca cumparator (ca o fi in 1 an sau in 10) nu vor sa puna nici 1 leu in fondul de reparatii.

      Si zic asta din experienta.

      • Dacă există o majoritate atunci se poate convoca o adunare generală a asociației de proprietari și se poate vota. Și cu o minoritate se poate trece un astfel de demers dacă la prima convocare nu există cvorum. Important este să fie anunțat în termenul legal și să fie trecut punctul respectiv pe ordinea de zi.

        • Daniel, rar exista majoritate. Si luat in cazul optimist, in care exista majoritate si trece votul, cei ce voteaza impotriva iti zic ca nu au bani sa plateasca. Ce faci, ii dai in judecata si pierzi alti bani si timp? (pe langa banii ce ii platesti extra ca sa acoperi fondul de reparatii).
          In teorie suna bine ce zici, in practica nu prea se aplica, sa aduci niste pensionari la tribunal ca sa recuperezi datoria.

          • Da, te judeci, îi obligi la plata reparației și apoi la plata cheltuielilor de judecată. Câștigi sigur iar respectivii trebuie să vină cu banii într-un termen stabilit de instanță. Dacă nu fac acest lucru se trece la executare silită și în funcție de sumă pot pierde chiar locuința. În mod normal ar trebui să vândă dacă nu își permit întreținerea spațiului locativ. Lucrurile acestea trebuie începute din timp, altfel te trezești peste 5 ani în aceiași situație și până se ajunge la o rezoluție mai trec 5.

          • In alte cuvinte, bafta sa gasesti 50% + 1 din proprietari care sa fie dispusi sa stranga bani si pentru partea lor, si pentru a vecinilor si pt avocati. Cam asta e situatia cu cladirile istorice, si situatia in care sunt. Si daca le zici sa vanda, vor niste preturi de pici in … scaun. Pentru ca multi nici nu locuiesc in ele. Idea e … „mai bine sa pice cladirea decat sa nu vand la suprapret.””
            Dar de ce ne miram de cladiri in degradare cand am ajuns sa avem doar un zid ramas dintr-o cladire in Unirii (nu mai tin minte a carei latifundiare era, e vb de „cladirea” de langa Tucano caffee)

  4. Au ales niste culori foarte urate. Galben voma. Sa le fie rusine celor care au ales culorile. Putea fi o cladire superba. Asa e doar mediocra…

    • 1. Aceeasi teorie – sa zicem neo…. . – prin care unii ii vor fura de la altii, LEGAL Si ii scoti din locuinte, DIN drepturi, apoi …(???) directia Cimitir . Ce vei face daca ei sunt parintii tai? Loc de veci pe 7 ani? In RO si moartea a devenit de neplatit. 2. Traiasca noua lege EU extinsa la tot. Nu comentez mai departe ptca nu isi are rost, ptca „empatia” a devenit ceva de neinchipuit. 3. Noul cantec popular a devenit / este FURATI VOI OROPSITI AI VIETII. ….

    • Si daca ar fi ales alte culori, crezi ca ar fi fost toata lumea multumita? Erai tu poate, dar sigur s-ar fi gasit atunci alti prosti sa critice ca nu le plac culorile