Opinia Timisoarei

S-a intors la frumusetea de altadata. A fost renovata Casa cu Flori din Timisoara, locul din care se cumparau cele mai frumoase buchete facute de familia florarului imperial Wilhelm Muhle. Foto

TIMISOARA. Inca o cladire simbol din inima Timisoarei si-a recapatat stralucirea de odinioara. Este vorba despre imobilul ce strajuieste intrarea pe strada Alba Iulia dinspre Piata Libertatii, unde ani la randul florarul imperial Wilhelm Muhle a vandut flori si seminte, la inceputul secolului trecut. Aici, sotia sa pregatea cele mai frumoase buchete din oras.

CITESTE SI: Ziua in care se nastea Wilhelm Muhle, florarul imperial care a construit Parcul Rozelor de la Timisoara si i-a adus faima de ‘orasul florilor’. Foto 

In ultimele zile, muncitorii au indepartat, treptat, schelele de pe fatadele reabilitate ale Casei cu Flori, dezvaluind trecatorilor frumusetea imobilului care intregeste zestrea de cladiri care si-au improspatat infatisarea in ultimii ani in centrul Timisoarei.

Lucrarile au fost deja terminate la etaje, iar, decoratiunile cu ingerasi inconjurati de flori, care au fost restaurate, au si fost acoperite cu o plasa de protectie impotriva porumbeilor, astfel ca pasarile sa nu le poata deteriora.

Au mai ramas de facut o serie de interventii la nivelul parterului cladirii.

La inceputul veacului al XX-lea, cand casa a fost cumparata de Wilhelm Muhle, florarul a cerut si o autorizatie pentru inaltarea acesteia.

Noua constructie cu etaj afisa o fatada de factura eclectic-istoricista, tipica pentru plastica celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea din Timisoara, cu elemente clasiciste si neobaroce. Se remarca friza decorativa de la nivelul cornisei infatisand putti pe ghirlande florale in panouri ritmate de console decorative, dublarea pilastrilor de factura corintica, care flancheaza golurile etajului precum si cupele decorative de la nivelul acoperisului. Parterul este tratat sobru, prezentand pilastri adisati cu bosaje. La interior se pastreaza o frumoasa coloana de fonta„, conform heritageoftimisoara.ro.

In acele vremuri, cladirea a adapostit magazinul de flori si semninte al lui Wilhelm Muhle.

Din cronicile vremii aflam ca nu existau in tot orasul buchete mai frumoase si mai elegante decat cele facute aici de Josephine Muhle, acestea fiind apreciate si in strainatate„, noteaza publicistul Zoltan Kovacs in cartea sa „Calendar timisorean. File din istoria orasului”.

Dupa moartea lui Wilhelm Muhle, sotia sa Josephine si fiul Arpad au continuat sa lucreze la Casa cu Flori. De-a lungul anilor, imobilul si-a schimbat de mai multe ori proprietarii. Numai in ultimii 10 ani a fost scoasa de doua ori la vanzare. In timp, a avut tot felul de functiuni, a adapostit birouri, magazine, un restaurant, o cofetarie.
In 2019, imobilul a fost propus pentru supraimpozitare, din pricina starii avansate de degradare in care se afla.

In prezent, la Casa cu Flori functioneaza la parter o cafenea, un schimb valutar si o pizzerie.

Exit mobile version