Opinia Timisoarei

S-a intors la frumusetea de odinioara un palat simbol al orasului cu 300 de incaperi. E gata renovarea de la Posta Mare din Timisoara. Video

TIMISOARA. Posta Mare, cladire simbol a Timisoarei, cu o suprafata de aproape 4.500 de metri patrati, a revenit in totalitate la farmecul de altadata. Lucrarile s-au incheiat, au fost indepartate si ultimele schele, iar acum palatul ni se dezvaluie in toata splendoarea la care l-au adus muncitorii firmei Constructim care s-au ocupat de renovare.

CITESTE SI: Dupa ‘desenele’ de 300.000 de euro, Primaria Timisoara a cumparat acum cu 360.000 de euro documentatia de urbanism pentru modernizarea Pietei Traian

Restaurarea s-a facut cu multa grija pentru detalii si au fost puse in valoare superbele panouri decorative cu ghirlande, dar si coloanele monumentale cu capiteluri Seccesion inzestrate cu chipuri de femei.

Santierul pentru reabilitarea cladirii a pornit la sfarsitul lunii iulie 2022 si a fost o adevarata provocare pentru constructori. Acestia au inceput interventiile la acoperisurile distruse, unde munca a fost titanica, intrucat data fiind marimea palatului, existau foarte multe inchideri, accesorii metalice, fiind vorba despre acoperisuri mixte, din tigla si titan, care au fost toate captusite pentru a proteja perfect imobilul de ploi si ninsori. Pe masura ce acestea se finalizau, se trecea la fatadele din dreptul lor, unde constructorii au lucrat latura cu latura.
Pe rand, s-au dezvaluit cele dinspre Casa Casatoriilor si Banca Nationala, pentru ca apoi muncitorii sa se concentreze pe fatada dinspre strada Eminescu si, in cele din urma au reabilitat fatada principala ce strajuieste Bulevardul Revolutiei din 1989.

Licitatia pentru renovarea Palatului Postelor din Timisoara a fost lansata in primavara lui 2022, iar costurile au ajuns la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile au fost realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara, intre care amintim Domul din Piata Unirii, fosta Banca de Scont din Unirii, Casa Armatei din Piata Libertatii, Liceul Bratianu sau Liceul Ungureanu.

Aveti mai jos imagini filmate de la inaltime, cu Palatul Postelor in toata splendoarea, surprinse de cititorul fidel opiniatimisoarei.ro.

***

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri lungime, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

FOTO: Arhiva

 

 

Exit mobile version