Opinia Timisoarei

S-a lansat licitatia de aproape 5 milioane de euro pentru demolarea batranului stadion ‘Dan Paltinisanu’ de la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis cauta o firma care sa puna la pamant stadionul Dan Paltinisanu, cell pe care Politehnica Timisoara a infruntat atatea nume mari ale Europei, dar unde a evoluat si echipa nationala de 6 ori in istoria sa.

CITESTE SI: Sportul din Timisoara, intre gargara, neputinta si dezinteres. Stadioane de fotbal sau rugby, baze sportive, terenuri de inot si piste de cantoaj, aproape toate doar in planuri si desene, pe hartii uitate prin sertare 

CJT a lansat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice procedura de licitatie pentru demolarea stadionului, a cladirilor in care se afla vestiarele si birourile, tunelul de acces, toaletele si casele de bilete, dar va fi indepartat si gardul le imprejmuieste. La finele acestor interventii urmeaza sa fie igienizata intreaga zona

Valoarea estimata pentru operatiune de demolare este de 23.754.304 lei, cu TVA, adica aproape 5 milioane de euro. Firmele pot depune oferte pana la 30 septembrie, la ora 15:00.

In prezent, pentru anul 2024, tinand cont de etapa in care se afla documentatia, in bugetul judetean a fost aprobata suma de un milion de lei urmand ca, de anul viitor, pe masura ce se va intra in etapa propriu-zisa de executie, sa se identifice si sa se aloce sursele de finantare pentru restul sumei necesare.„, transmit reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Lansarea licitatiei pentru demolarea arenei care la 1 mai a implinit 61 de ani de existenta vine la cateva zile dupa ce Aldred Simonis, presedintele ales al Consiliului Judetean Timis, a anuntat ca a fost eliberata autorizatia de desfiintare a arenei.

Va reamintim, Consiliul Judetean Timis a decis inchiderea stadionului Dan Paltinisanu in luna februarie a anului 2022, dupa ce la un meci de liga secunda al Politehnicii Timisoara cu Petrolul Ploiesti, nocturna s-a stins de doua ori intr-o repriza. In urma acelui eveniment, alb-violetii au si pierdut acel meci la masa verde.

De atunci, pe batranul stadion s-au disputat doar meciuri amicale, cu portile inchise, sau au facut antrenamentele echipele de baieti si fete ale Politehnicii Timisoara.

Primele meciuri jucate pe acest stadion au fost in cadrul unui turneu amical la care au participat Stiinta Timisoara, UTA, Velez Mostar si Vasas Gyor, patrulater ce a fost castigat de aradeni. UTA si Stiinta Timisoara au incheiat cu cate 3 puncte competitia, insa aradenii au avut un golaveraj de 6-3, in timp ce studentii timisoreni au incheiat cu 4-3.
Primul meci oficial pe stadionul „1 Mai” avea sa se joace in 19 mai, cand Stiinta Timisoara incheia la egalitate, 1-1, meciul cu formatia Crisana Oradea.

In 1990 numele a fost schimbat in „Stadionul Politehnica”, iar in 1995, dupa moartea lui Dan Paltinisanu, arena a primit numele jucatorului care in 1980 aducea, prin golul sau din minutul 96, Cupa Romaniei la Timisoara.

Tot aici a mai jucat meciuri in Cupele Europene si echipa de rugby a Timisoarei, s-au jucat finale de Cupa a Romaniei(in 2007, atat cea a baietilor, castigata de Rapid, cat si cea a fetelor, care a revenit echipei Pandurii Targu Jiu), dar si o finala a Campionatului National de fotbal american(in 2014, pierduta de Timisoara in fata lui Bucharest Rebels).

Echipa nationala a Romaniei a jucat de 6 ori pe stadionul Dan Paltinisanu, doua dintre partide fiind oficiale:
1. Romania 0 – 2 Iugoslavia(amical, 30 martie 1983)
2. Romania 2 – 0 Finlanda (preliminariile Campionat Mondial 1986, 28 august 1985)
3. Romania 2 – 1 Uniunea Sovietica (amical, 23 aprilie 1986)
4. Romania 0 – 1 Croatia (amical, 20 noiembrie 2002)
5. Romania 2 – 0 Slovenia (preliminarii Euro 2008, 6 iunie 2007)
6. Romania 0 – 3 Israel (amical, 3 martie 2010)

Exit mobile version