TIMISOARA. Istoria se repeta. Dupa ce in urma cu o saptamana sedinta de Consilui Local s-a transformat intr-un circ in care alesii s-au facut mincinosi si ipocriti, si insusi primarul a anuntat ca doar Mos Craciun mai poate gasi solutii pentru salvarea Colterm, luni dupa amiaza, discutiile au fost reluate in plen.
Cea de-a doua incercare de a vota un proiect de hotarare prin care primaria sa se angajeze sa plateasca in avans o parte din subventia catre compania de termoficare, iar cu banii respectivi sa fie cumparate certificatele de poluare, nu a fost decat un nou prilej de… dezbateri sterile.
Cum era de asteptat, consilierii locali din partea USR au mentinut aceeasi linie a discutiilor din urma cu o saptamana, subliniind ca primaria nu are o imprimanta de bani, ca sa poata plati orice, oricand.
„Acum ne intrebati pe noi de unde scoatem banii, in urma cu 2 ani zbierati in tot orasul ca aveti solutia. Unde e solutia?„, a raspuns viceprimarul liberal Cosmin Tabara unor ‘intrebari’ ale alesilor USR care tineau partea administratiei Fritz.
„Solutia, domnul Tabara, sunt banii, na. De unde avem banii?„, a intrebat batjocoritor consilierul USR Ovidiu Merean.
„Credeti ca primaria e un aparat de printat bani? Nu inteleg de ce tre sa facem circul asta. Nu vom rezolva nimic chiar daca vom vota acest HCL„, a plusat USR-ista Paula Romocean.
Au urmat zeci de minute de replici intre consilierii locali, dar si explicatii venite din partea Colterm.
„In momentul de fata, avem discutii si cu niste societati care tranzactioneaza asemenea certificate. Vazand ca nu se poate adopta nicio hotarare, impreuna cu administratorul special, s-au strans niste bani, bani rezultati din neplata furnizorilor. Daca exista disponibilitatea din partea Primariei sa dea sume de bani, noi credem ca vom strange aproximativ 50 mililoane de lei. Acum avem 40 de milioane de lei, care vin din amanarea unor plati catre furnizori. Nu sunt niste bani in plus.
Daca Primaria este dispusa sa dea o parte din bani, nu toata suma, dar vad ca acum se discuta daca platesc sau nu, nu ce suma… Banii, in momentul de fata, dupa calculele noastre, pierderile se ridica la 80 si ceva de mililioane plus TVA, ceea ce inseamna peste 100 de mil, bani pe care noi i-am cheltuit anul trecut. Am cheltuit pentru ca reteaua, care este eminamente a Municipiului Timisoara, are pierderi. Suntem in luna a patra si probabil documentatia va iesi spre sfarsitul acestei luni, deci tehnic avem deja intarzieri la plata pierderilor tehnologice.
Situatie in care, Colterm, desi nu da bine pe sticla, a finantat Municipiul Timisoara cu aceasta suma anul trecut. Colterm a mai strans, de la ultima sedinta de Consiliu Local, pentru ca a vazut ca nu se doreste plata unor sume, pentru a nu intra la aceasta amenda. Sumele oricum vor fi achitate catre Colterm, dar dupa data limita, urmand sa fie aplicata acea amenda. Vom vedea cui va fi imputata.
Pana in momentul de fata, cu ajutorul si efortul, poate o veni Mos Craciun pe la noi, a domnului administrator special, avem puse de-o parte 43 de milioane lei si speram sa ajungem la 50, ca sa platim acele certificate. Era frumos din partea Municipiului sa vina macar cu diferenta, daca nu cu toata suma de bani„, a spus Marius Carceie, administrator judiciar al firmei de insolventa.
Inainte de votarea proiectului, a fost adoptat un amendament pentru modificarea denumirii hotararii de consiliu local. Mai exact, a fost schimbata formularea conform careia cei 100 de milioane de lei ar fi destinati exclusiv ‘achizitionarii certificatelor de tip CO2’, pentru a putea fi folositi inclusiv ca avans pentru pierderile induse tehnologic.
Amendamentul a fost aprobat de consilieri, insa nu si intregul proiect, care a strans doar 13 voturi din cele 14 necesare, asta desi, cel putin la inceputul sedintei, erau 15 alesi locali prezenti.
„Am rugamintea sa ne fie transmis pe grupul de WhatsApp al consilierilor votul, fisa votului, in care sa se vada cine a fost prezent si modul in care fiecare din consilierii locali prezenti azi au votat.
La primul plen ordinar voi avea o solicitare privind transmiterea pe site-ul primariei a tuturor fiselor de vot pentru fiecare proiect in parte, demers care inainte se intampla, iar in prezent nu inteleg de ce modalitatea in care consiliul local voteaza nu se mai face publica. Avem ceva de ascuns? Vreau sa va invederez ca personal m-am interesat pentru anumite proiecte de aceasta fisa a votului si demersul nu s-a finalizat cu succes, pentru ca nu am primit aceasta fisa. Cred ca este foarte importante sa incepem sa refacem publica modalitatea de vot pentru fiecare proiect in parte„, a spus consilierul Pro Romania Roxana Iliescu.
Voturi pentru alocarea banilor catre Colterm: Adrian Lulciuc (PNL), Radu Toanca (PSD), Andrei Mester (inca USR), Andra Lapadatu (PSD), Roxana Iliescu (Pro Romania), Lucian Caldararu (PNL), Lorenzo Barabas (PNL), Simion Mosiu (PNL), Marius Craina (PRO Romania), Cosmin Tabara (PNL), Daniel Maris (PNL), Stefan Sandu (PNL).
Voturi impotriva: David Emanuel (USR). Restul, fie n-au fost prezenti, fie nu au votat.
Va reamintim, luni la amiaza, potrivit administratorului special Cristian Amza, dupa ce a obtinut amanarea la plata a unor facturi si in baza incasarilor de la primarie, acum compania de termoficare poate acoperi doar certificatele EUA pentru CET Centru, care reprezinta doar o cincime din numarul total de tichete pentru emisia de gaze cu efect de sera pentru Timisoara.
„In ceea ce privește situația achiziției certificatelor EUA pentru emisii de gaze cu efect de seră, respectiv 227.000 certificate EUA, încasările din ultima perioadă (în special din partea Municipiului Timișoara), coroborat cu negocierile de amânare la plată a unor facturi, către anumiți furnizori, permit la momentul actual achiziționarea celor necesare pentru conformarea CT Centru (aproximativ 45.000 bucăți). Pentru CET Sud, lucrăm în continuare pe mai multe scenarii de lucru, intenția Societății fiind evident de a conforma în integralitate ambele centrale„, a transmis luni Cristian Amza, administrator special Colterm.
Va reamintim, pana la 30 aprilie, Colterm trebuie sa cumpere cele 227.000 de certificate de poluare aferente anului 2022. In cazul in care nu vor fi achizitionate, compania de termoficare risca sa primeasca cea de-a treia amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu, ceea ce ar insemna si intrarea in faliment.