Opinia Timisoarei

S-a stins din viata Traian Orban, cel care a condus timp de trei decenii Memorialul Revolutiei, la Timisoara

TIMISOARA. Traian Orban, unul dintre cei care au participat la Revolutia Romana anti-comunista din 1989, s-a stins din viata la Timisoara, la varsta de 80 de ani.

CITESTE SI: Timisoara, in doliu, isi plange mortii! Marturie din 17 Decembrie 1989: As vrea sa ma intalnesc cu cel care m-a impuscat ca sa ii multumesc… FOTO! 

Anuntul a fost facut de reprezentantii Asociatiei Memorialul Revolutiei, cea pe care a infiintat-o in 1990 si careia i-a condus destinele pana in urma cu 4 ani.

Cu adanca durere in suflet anuntam trecerea la cele vesnice a domnului Dr. Traian Orban, cel care a fost timp de 30 de ani presedintele Memorialului Revolutiei din 1989 din Timisoara.
Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu, o pot face la Capela de la Memorialul Revolutiei, situată pe Strada Oituz, nr. 2B, incepand de vineri, 13 septembrie, ora 18:30.
Inmormantarea va avea loc sambata, 14 septembrie, la ora 12:30, în Cimitirul Eroilor din Timișoara.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace„, au transmis reprezentantii Memorialului Revolutiei.

Traian Orban s-a nascut la 20 februarie 1944, la Petrosani. De profesie a fost medic veterinar, absolvind in 1983 cursurile Facultatii de Medicina Veternara din Cluj Napoca.

A fost repartizat in Timis, iar evenimentele din 1989 l-au gasit veterinar la Cadar, un sat care tinea de comuna Tormac. A auzit la radio Europa Libera despre evenimentele de la Timisoara si a venit in oras. Era ziua de 17 decembrie, cea in care a si fost impuscat in picior.

Dupa caderea regimului comunist, a infiintat Asociatia Memorialul Revolutiei si a inceput sa stranga tot felul de documente, imagini si marturii legate de evenimentele din timpul Revolutiei.

In 2020 s-a retras din functia de presedinte al Asociatiei, ramanad un simplu membru.

Omul vine sta si mai si pleaca. Din motive de sanatate m-am retras. Am probleme cu inima, cu sanatate si aceste haiducii imobiliare au franat dezvoltarea Memorialului Revolutiei. De-a lungul anilor mi-au creat un sentiment de neputinta si zadarnicire si voiam sa predau stafeta membrilor mai tineri pentru ca nimeni nu e batut in cuie. Eu in Piata Libertatii am fost impuscat. Cum credeti ca as putea conduce Memorialul in Garnizoana sau in alta parte unde s-a tras. Voi ramane alaturi de asociatie. Nu abandonez lupta. Voi lupta cat ma tin resursele. Legat de presedinte, e o chestiune interna pe care o vor decide cei din Comitetul Director. Sa ii lasam sa decida, nu sa-mi bag eu coada intr-o chestie care e statutara. Trebuie sa respectam statutul„, spunea dupa retragerea din functie Traian Orban.

Exit mobile version