TIMISOARA. Doliu in lumea medicala din Timisoara. S-a stins, dupa o grea suferinta, profesorul Horia Vermesan, unul dintre cei mai apreciati doctori pe care i-a dat Timisoara. Specialist ortoped, Horia Vermesan a slujit cu credinta profesia de medic careia i s-a dedicat peste 40 de ani, in cadrul Spitalului Judetean Timisoara.
„Astăzi, de curând, cel care a fost și va rămâne Prof Dr Horia Vermeșan, doctorul, dascălul, liderul, omul deosebit, colegul și prietenul nostru a părăsit lumea aceasta…dar Horia va rămâne în amintirile și sufletele noastre și în rugăciunile pe care le vom înălța către Dumnezeu, să îl primească la El și să aibă grijă de sufletul său. Condoleanțe familiei îndurerate„, a transmis medicul Dorel Sandesc, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
Horia Vermesan s-a nascut la 31 august 1945. A fost elev al Colegiului Carmen Sylva din Timisoara, iar in 1970 a absolvit Facultatea de Medicina. In 1985 a sustinut si teza de doctorat, avandu-l drept coordonator stiintific pe academicianul Pius Branzeu. Din 1990 a devenit medic primar, iar din 1992 a fost director al Directiei Sanitare Timis.
Opt ani a fost presedintele Societatii de Ortopedie si Traumatalogie Romano – Italo – Spaniola si a fost membru in peste 30 de societati medicale din tara si din strainatate. Din anul 2000 a obtinut calitatea de conducator de doctorate avand
zeci de doctoranzi si teze finalizate si acceptate.
Medicul Vermesan a a avut cinci brevete de inventii, dintre care doua premiate la Salonul International de la Geneva.
In anul 2004 a inceput o colaborare romano-americana in domeniu chirurgiei spinale, impreuna cu medicul Scott Webb de la Florida Spine Institute si a realizat primele artroplastii de fatete articulare TFAS. Astfel, a creat si un compartiment de chirurgie spinala din cadrul Clinicii I de Ortopedie Traumatologie.
Una dintre realizarile importante din cadrul Clinicii si care a imbunatatit mult activitatea in domeniul cercetarii si chirurgiei genunchiului, este nucleul de cercetare infiintat in anul 2009. In realizarea acestuia a avut un sprijin important din partea Academiei Romane. De fapt, a fost promotorul primelor artroscopii si a editat cea de-a doua carte de artroscopie din tara. In plan profesional a dezvoltat in cadrul clinicii o serie de metode chirurgicale in traumatologie.
Medicul Vermesan am introdus pentru prima data in clinica, tijele Ender, tijele zavorate si osteosinteze minim invazive, facand un curs pe aceasta problema cu doctorul Ramadan Florin de la Wells. O preocupare constanta a avut pentru endoprotezele de genunchi si sold.
Medicul timisorean a fost citat in numeroase carti si articole de specialitate si a fost membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale.
Primul muzeu intr-un spital
In 2017, medicul Horia Vermesan, un pasionat de arta, dona Spitalului Judetean Timisoara o intreaga colectie de piese de mobilier, instrumentar medical vechi, icoane si picturi, diplome si documente. A fost atunci infiintat primul muzeu intr-un spital din Timisoara.
CITESTE SI: Primul muzeu intr-un spital se amenajeaza la Timisoara! Ce piese valoroase au ajuns deja in colectie? FOTO!
„Toata viata mea am fost un iubitor de arta. Mai mult decat atat, am donat, nu numai spitalului de ortopedie, ci si Muzeului Banatului niste piese de pictura banateana deosebita. Intotdeauna am considerat ca aceste lucruri nu sunt pentru o persoana si tocmai de aceea aceasta idee de a dona mi-a venit de cand am inceput. O astfel de colectie se face greu, au fost nenumarate zile in care m-am dus la clubul nostru, al anticarilor, unde poate mergea de cinci ori si alegea o singura data. Presupune un efort, ca sa poti sa lasi in urma ta lucruri de calitate”, spunea profesorul Horia Vermesan.