TIMISOARA. Majorarea tarifelor pentru incalzire, care a fost votata in Consiliul Local la finalul anului trecut, a fost adusa din nou pe mesele alesilor, dupa ce specialistii din Primaria Timisoara au refacut calculele.
Mai exact, pretul prevazut in hotararea din decembrie a fost calculat cu un TVA de 19%, in loc de 5%, schimbat printr-o ordonanta de guvern care prevede ca taxa pe valoarea adaugata pentru livrarea energiei termice sa fie de 5 procente pentru populatie, institutii publice si spitale, in perioada 1 noiembrie – 31 martie.
Asa ca s-a votat iarasi decizia de dublare a pretului gigacaloriei in Timisoara, insa, la propunerea specialistilor Primariei a fost complet indepartat TVA din textul hotararii, pentru ca, la facturare, sa fie adaugat TVA-ul in vigoare la acel moment, indiferent de perioada.
In sedinta de plen din 23 decembrie 2021, Consiliul Local a aprobat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 851,27 lei/MWh inclusiv TVA, precum si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 416,24 lei/MWh inclusiv TVA, incepand cu data de 01.01.2022. Tot atunci, a fost aprobata asigurarea sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 435,03 lei/Mwh din bugetul local, iar toate aceste sume cuprindeau o taxa pe valoare adaugata de 19%.
Acum, in cadrul unei sedinte extraordinare ce a avut loc in 8 februarie, alesii au revenit asupra hotararii.
Odata cu adoptarea noii hotarari, s-a ajuns ca „pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA; pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA; asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA„.
Ca de obicei, proiectul a fost votat dupa zeci de minute de discutii, dezbateri si chiar jigniri pe care alesii locali si le-au adus intre ei. Totul a pornit de la situatia in care Colterm se afla in continuare, de la sumele de bani solicitate de administratia locala de la Guvern pentru a putea sustine costurile pentru incalzirea scolilor, spitalelor si locuintelor abonatilor la termoficarea centralizata.
Consilierul local din partea Pro Romania, Roxana Iliescu, a cerut explicatii legate de banii de care este cu adevarat nevoie pentru a trece iarna, avand in vedere ca sumele vehiculate, pe rand, de administratorul special al Colterm, primar, viceprimar sau city managerul orasului sunt foarte diferite, dar a solicitat si prezentarea unor documente care ateste ca s-au facut cu adevarat calcule si estimari de specialistii de la Colterm, care sa fundamenteze cererile de bani. In replica, primarul Fritz, i-a raspus zeflemitor, apoi a precizat ca exista documente care sustin solicitarile, insa nu le-a si facut publice. Sirul de discutii si replici jignitoare a continuat pret de zeci de minute, pana la votarea modificarii TVA.
Va reamintim, fara solutii pentru incalzire, administratia Fritz a cerut din nou ajutorul Guvernului, iar prin prefectul judetului, Mihai Ritivoiu, a fost inaintata o solicitare de sprijin de 130 de milioane de lei pentru a sustine compania de termoficare pe care administratia a bagat-o in insolventa.