TIMISOARA. Timisorenii si locuitorii din intreg judetul Timis care vor sa mearga la vot la referendumul din 6 si 7 octombrie isi pot exercita dreptul constitutional.
Toate cele 597 de sectii de votare au fost deschise sambata dimineata. Cetatenii isi pot exprima optiunea intre orele 7.00 si 21.00.
Alegatorii din Timisoara trebuie sa stie ca 9 sectii de votare au fost mutate in urma unei dispozitii data de primarul Nicolae Robu.
Astfel, sediului sectiilor de votare nr. 20, 21, 22, 23, și 24 s-a mutat de la Colegiul Silvic „Casa Verde” ( fost Grup Scolar Agricol „Iulian Dracea”), din Calea Aradului, nr.56, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ( in incinta Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare ), pe Calea Aradului, nr.119.
Sectiile de votare 177 si 178 au fost mutate de la sediul Retim Ecologic Service de pe Divizia 9 Cavalerie nr.17, la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Timisoara, Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Varstnice „Sf. Arh. Mihail si Gavril”, pe Calea Sever Bocu , nr.44/A.
Ultimele doua sectii de votare mutate sunt cele cu numerele 183 si 184, care de la S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A., Aleea Avram Imbroane (Aleea C.F.R.), nr.70, care sunt deschise la Colegiul Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I”, Str. Renasterii, nr.24A.
Timisorenii care vor merge la referendumul pentru redefinirea familiei din 6 si 7 octombrie pot vedea sectia de votare la care sunt arondati intrand pe site-ul www.primariatm.ro secţiunea “referendum 2018 /Delimitarea secţiilor de votare din Municipiul Timişoara”.
Alegatorii pot verifica si inscrierea pe listele electorale permanente AICI.
Cetatenii care participa la referendumul national au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?”
Cetatenii vor vota la sectia de votare unde sunt arondati, insa cei care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care sunt inscrisi in lista electorala pot sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.
Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv.
Fiecare participant va prezenta biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate sau adeverinta care tine loc de act de identitate. Biroul electoral, dupa verificarea inscrierii in lista electorala sau dupa inscrierea in lista electorala suplimentara va inmana participantului buletinul de vot si stampila cu mentiunea „Votat”.
Participantul la referendum isi va exprima vointa in mod individual, intr-o cabina inchisa, aplicand stampila „Votat” numai in unul dintre cele doua patrate ale buletinului de vot, corespunzator optiunii sale. Dupa ce a votat, participantul la referendum va indoi buletinul de vot, astfel ca pagina alba, care poarta stampila de control, sa ramana in afara, dupa care il va introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur, are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, in scopul de a-l ajuta.
Pentru persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, la cererea celor aflati in aceasta situatie sau la cererea organelor de conducere ale institutiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, in care cei netransportabili se afla internati, presedintele biroului electoral al sectiei de votare desemneaza din cadrul biroului un numar de membri care se deplaseaza cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla cel in cauza, pentru a se efectua votarea.
Pentru ca referendumul sa fie valabil este necesara prezenta la urne a cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente, adica 5.685.000 de persoane. Rezultatul va fi insa validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din numarul celor inscrisi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.700.000 de persoane.