TIMISOARA. Un proiect idealist a fost pus la cale de administratiile judetelor Timis (Romania) si Csongrad (Ungaria) in urma cu ani de zile. S-a dorit initial construirea unor case ale minoritatilor nationale in Muzeul Satului Banatean din Timisoara si plasarea aici a unor familii care sa traiasca la fel ca in Evul Mediu.
Dupa mai bine de cinci ani de zile, proiectul nu este inca pus in practica, in totalitate. S-au construit casele care sa gazduiasca acest muzeu, insa cu greu s-au gasit opt oameni, angajati, care sa se ocupe de acesta.
Muzeul Satului Banatean ar fi dorit sa angajeze familii care sa traiasca fara tehnologie moderna, insa nimeni nu a indeplinit conditiile cerute. S-a organizat concurs nu o data, ci de patru ori. Cu greu au fost angajati opt oameni care nu fac parte din aceleasi familii, astfel ca ideea initiala a fost complet schimbata.
Directorul Muzeulu Satului Banatean, Dan Radosav a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca ideea de Muzeu Viu, asa cum a fost gandita initial, nu poate fi pusa in aplicare. Asa ca vor fi organizate doar evenimente cu diferite ocazii.
„Vom organiza evenimente la casele amenajate pentru acest proiect. De exemplu, daca va fi o sarbatoare sarbeasca, vom merge la casa sarbeasca si vom prezenta obiceiurile sarbesti. Apoi daca va fi o sarbatoate nemteasca la fel, insa in casa nemteasca si tot asa, la fiecare casa a minoritatilor„, a declarat Dan Radosav.
Oricum, conditiile pentru angajarea oamenilor care sa traiasca in aceste case ale Muzeului Viu au fost destul de aberante, insa au fost stabilite in cadrul proiectului european. Printre acestea, sa aiba macar studii liceale, sa cunoasca o limba straina sau chiar mai multe, de preferinta maghiara, germana sau sarba, dar si engleza, franceza sau italiana. De asemenea, sa aiba disponibilitatea de a cunoaste si practica in mod uzual traditiile si obiceiurile populare si religioase.
Angajatii ar urma sa interactioneze cu vizitatorii si sa le explice cum se traia in vremurile de demult.