TIMISOARA. Incepute cu intarziere, dupa ce administratia din Timisoara a cerut schimbarea proiectului, lucrarile de reabilitare a Garii de Nord din Timisoara sunt acum in grafic. Muncitorii au facut deja schimbari importante in ceea ce priveste aspectul cladirilor si urmeaza ca, pana la finalul anului, sa termine intregul proiect.
Pana acum, s-a lucrat, in principal, la renovarea fatadelor si a teraselor circulante ale celor 5 corpuri de cladire si au fost montate panourile fotovoltaice.
„Stadiul fizic al lucrarilor executate este estimativ 72% in acest moment, principalele lucrari realizate fiind reabilitarea tuturor teraselor celor 5 corpuri de cladire ale Garii de Nord, a tunelului pietonal de trecere din piateta inspre linia 1 peron. Au fost montate sistemul de panouri fotovoltaice pe terasa corpului 1 de cladire, instalatia de climatizare, respectiv au fost modernizate majoritatea fatadelor in solutii diverse: fatadele ventilate placate cu panouri tip bond – fatada posterioara, fatadele ventilate placate cu piatra naturala de tip travertin, pereti cortina, respectiv fatade in termosistem cu vata bazaltica si finisaj tencuiala decorativa„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Catalin Samoila, managerul de proiect.
In perioada urmatoare se va lucra la realizarea piatetei din fata garii, care va trece printr-o schimbare radicala. Va avea loc o amenajare peisagistica ampla, cu fantana arteziana, jardiniere, banci, vegetatie si iluminat arhitectural. De asemenea, vor fi realizate lucrari suplimentare, ca urmare a interferentei cu proiectul de modernizare a caii ferate Arad – Timisoara.
Ultimele imagini de pe santierul de la Gara de Nord, filmate cu drona, ne-au fost trimise de cititorul fidel opiniatimisoarei.ro care monitorizeaza obiectivele de infrastructura din Timisoara.
Va reamintim, lucrarile si proiectarea sunt asigurate de o asociere condusa de Constructim SA, care a castigat si cea de-a doua licitatie organizata pentru reabilitari la cea mai importanta statie CFR din Timisoara, dupa ce a fost ceruta modificarea proiectului initial.
Planuita sa fie gata in 2023, anul in care orasul a fost Capitala Europeana a Culturii, reablitarea a fost blocata vreme indelungata, dupa ce conducerea primariei a cerut schimbarea proiectului, pentru ca voia sa se asigure ca acesta e in armonie cu viziunea sa pentru Timisoara, iar cei de la CFR au venit si ei cu alta propunere.
Proiectul initial a fost revizuit de catre cei de la Caile Ferate Infrastructura, in vara anului 2022, dupa ce specialistii din Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism si reprezentantii CFR au transat solutia finala. A fost nevoie apoi de reavizarea documentatiei si de emiterea unei noi autorizatii de constructie, intrucat cea veche expirase. De asemenea, constructorul care castigase licitatia, firma Constructim, intr-o asociere cu mai multe firme, a trimis si o notificare de actualizare a preturilor, avand in vedere scumpirile de pe piata materialelor de constructii.
Intre timp, insa, a fost reziliat contractul deja semnat cu antreprenorul lider care castigase prima licitatie si caruia i se predase si amplasamentul.
In octombrie 2022, Regionala CFR Timisoara pornea o noua licitatie pentru proiectul revizuit de reabilitare partiala a Garii de Nord, la preturile actualizate la acel moment, iar firma Constructim castiga din nou licitatia.
Valoarea contractului este de aproape 6 milioane de euro, iar lucrarea trebuie sa fie finalizata la sfarsitul anului 2024.
Un alt proiect major de modernizare a Garii de Nord Timisoara este prevazut pana in 2026, cand se vor face si investitii de ordin structural, printr-un amplu program prin care se vor reabilita 20 de statii din Timis aflate pe traseul magistralei Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, care semodernizeaza complet pe bani europeni, prin PNRR.