Vineri se implinesc 64 de ani de cand Romania a devenit republica si de cand Regele Mihai a abdicat.
Conjuctura care a facut posibila schimbarea formei de guvernamant este insa controversata. Sunt unii care il acuza pe Regele Mihai ca a renuntat prea usor la tron si ca a lasat tara pe mana comunistilor. Pe de alta parte, fostul suveran spune ca a cedat puterea pentru a evita varsarea de sange.
Convocat de urgenta de catre premierul comunist Petru Groza in dimineata zilei de 30 decembrie 1947, pentru a discuta o „chestiune de familie”, Regele Mihai s-a trezit prins intr-o capcana. I s-a pus in fata actul de abdicare pe care trebuia sa-l semneze.
In timp ce Petru Groza incerca sa-l convinga pe Mihai sa semneze, Palatul Regal era inconjurat de trupele armatei. Premierul comunist l-a amenintat pe rege ca vor fi executati o mie de studenti arestati de autoritati, daca refuza sa abdice. Pentru a fi si mai convingator, Groza i-a dat de inteles ca este inarmat.
Dupa renuntarea la tron, Regele Mihai a fost obligat sa paraseasca Romania. Lasa in urma o tara devenita republica si in care comunistii, dupa alegeri fraudate si cu ajutorul Moscovei, reusisera sa puna mana pe putere. Fostul suveran a revenit in tara in 1997, la 50 de ani de la abdicare.