Toate acestea se intampla in cartierul Fabric. Oamenii de acolo s-au saturat de galagia si de mizeria din Piata Badea Cartan, asa ca propun gasirea unei alte zone pentru comercianti.
Dorina Marcovici locuieste chiar langa piata. Spune ca atat ea, cat si vecinii ei sunt deranjati de galagia din zona. Cel mai rau este seara, cand comerciantii se strang intr-un loc si stau la taifas. A mai facut sesizari la politie si treburile s-au rezolvat cumva. Dar nu asa cum ar trebui. Comerciantii si-au mutat locul de palavrageala in spatele pietei si blocheaza toata zona cu masinile cu care isi transporta marfa. Timisoreanca spune ca isi mai aduc si masinile personale in parcarea din piata, iar nimeni nu le zice nimic.
„Piata s-a construit langa casa mea, nu eu mi-am construit casa langa piata. Este foarte mare galagie acolo, eu stiu ca trebuie sa se respecte linistea. Si-au mutat masinile in spate. Puneti bariere, sa fie civilizat. Eu nu pot sa intru cu masina in curte pentru ca ei isi parcheaza masinile acolo”, a afirmat Dorina Marcovici, la sedinta Consiliului de Cartier Fabric desfasurata astazi la sediul Politiei Locale.
In apararea ei au sarit si alti timisoreni, care spun ca trebuie sa-si parcheze masina la cateva strazi distanta doar pentru a merge sa cumpere cateva rosii.
Presedintele consiliului, Constantin Savulov, a spus si el ca problema persista deja de mai mult timp. Timisorenii au propus mutarea acesteia, iar Piata Badea Cartan sa devina un loc de promenada ca si cel din Piata Traian.
In urmatoarele saptamani va avea loc o dezbatere in acest sens, pentru ca mai multi timisoreni sa-si spuna parerea despre aceasta chestiune.
„Cand mergi la primarie nu poti sa treci de camera 12”. Este afirmatia unui alt timisorean nemultumit din cartierul Fabric. Ion Ardelean locuieste pe Simion Barnutiu si are o problema pe care nu i-o poate prezenta primarului, pentru ca nu poate lua legatura cu el, desi l-a ales.
„Sunt atatia consilieri, eu zic ca oricum sunt prea multi. Cand mergi la Primaria Timisoara nu poti sa treci de camera 12. Am avut o zona verde pe strada si cand a disparut zapada au rasturnat acolo o balastiera cu piatra si au facut parcare. Am fost la seful Politiei Locale si am intrebat de ce s-a pus piatra acolo. De-asta m-am enervat, ca nu am primit niciun raspuns”, a marturisit timisoreanul.
Acesta este nemultumit si de faptul ca toate masinile de pe strada parcheaza pe trotuar, pentru ca acum ginerele lui din Arad nu-l mai viziteaza, dupa ce a fost amendat cu 300 de lei de ADP si Politia Locala.
„Sunt sute de masini pe trotuar si nu se ia nicio masura. A venit ginerele meu din Arad la mine, a parcat acolo si i-au dat amenda. De 3 luni nu mai vine la mine si o trimite pe fiica-mea cu trenul”, a spus cu naduf Ion Ardelean.
Elevi talhariti de tiganii golani
Directorii unitatilor de invatamant vor camere video pe scolile din Timisoara si in Piata Traian, iar politistii locali sa patruleze mai des in apropierea scolilor si liceelor. O problema o au locuitorii de langa Fabrica de Bere. La Scoala Generala nr. 1 din zona se aduna in fiecare seara golani, alaturi chiar si de elevi de-ai scolii, si mananca seminte, fac mizerie si galagie. Directoarea institutiei de invatamant a incercat sa rezolve problema, insa crede ca cea mai buna solutie este patrularea politistilor locali prin zona. Si-ar dori insa o camera video montata chiar pe scoala, pentru a vedea care sunt elevii care fac astfel de fapte. Presedintele Consiliului de Cartier Fabric a propus o rezolvare inedita a problemei: sa se instaleze camere video, care sa se mute dupa cateva saptamani la toate scolile din oras.
Elevii de la Liceul Shakespeare se tem sa mai iasa de la ore, spune directorul Marian Tache. El sustine ca elevii lui sunt asteptati in Piata Traian de catre tiganii din zona, care le cer bani. „Copiii sunt asteptati in piata. Unii golani din zona trimit un copil de 9 – 10 ani ca sa le ceara bani, iar daca vad ca nu ii dau, din spatele elevilor vin trupele de golani si intervin. Stau in statia de tramvai si ii asteapta. Prezenta politiei in zona ii sperie, dar cum dispare masina politiei, ei revin”, a explicat directorul.
Reprezentantii Politiei Locale le-a dat insa un raspuns evaziv, desi Marian Tache astepta o solutie. Acestia l-au intrebat retoric, ce se intampla daca si alti directori de scoli din oras au aceleasi solicitari.
Timisorenii din Fabric s-au mai aratat nemultumiti si de faptul ca au aflat in ultimul moment ca are loc sedinta Consiliului de Cartier. Presedintele Constantin Savulov le-a promis insa ca problemele lor se vor rezolva si ca peste doua saptamani se va infiinta Centrul de Consiliere Cetateni din cartier, unde timisorenii isi vor putea spune problemele.