Elevii care deranjeaza in mod repetat orele vor putea fi dusi in alta sala de clasa sub supravegherea unui profesor, care sa-i puna sa citeasca ori sa completeze fise de lucru. Este una dintre propunerile pentru Statutul Elevului, puse in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Educatiei.
De asemenea, este interzisa folosirea telefoanelor mobile in timpul orelor, in caz contrar vor fi confiscate de profesor si apoi restituite obligatoriu parintilor in aceeasi zi.
Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica, miercuri, doua proiecte – Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) si Statutul elevului. La Statutul elevului, principalele reglementari sau modificari vizeaza mentinerea interdictiei in privinta folosirii, de catre elevi, a telefoanelor mobile ori a altor echipamente de comunicatii electronice, in timpul orelor de curs, cu exceptia utilizarii acestora in scop educativ, cu acordul cadrului didactic.
Proiectul de statut include mentinerea prevederii conform careia este interzisa folosirea absentei ca mijloc de coercitie.
„In cazul elevilor care in timpul orei de curs manifesta comportamente care aduc prejudicii activitatii de predare-invatare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca acestia sa desfasoare activitate in scoala, in timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-o sala din unitatea de invatamant stabilita pentru desfasurarea, de regula, a unor activitati de tipul: lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc. in acest caz va fi informat, in scris, parintele/ tutorele/reprezentantul legal al elevului„, se arata in Statutul Elevului, pus in dezbatere publica.
De asemenea, se introduc sanctiuni precum observatia individuala, mustrare scrisa, retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul, mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant, suspendarea elevului pe o durata limitata de timp, conform legii, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant, exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in alta unitate de invatamant, exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.
In ceea ce priveste Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, principalele reglementari/modificari vizeaza continuarea procesului de digitalizare si valorificarea oportunitatilor pe care le ofera instrumentele digitale prin mentinerea posibilitatii suspendarii cursurilor cu prezenta fizica in situatii exceptionale, cu introducerea clara a prevederii conform careia, in aceste situatii, activitatea se poate desfasura in format online sau hibrid. Totodata, se introduce posibilitatea ca sedintele consiliului de administratie/ale consiliului profesoral sa se poata desfasura in format hibrid sau online, fara conditionare de existenta unor situatii exceptionale. Conform unei prevederi, in functiile de director ramase vacante, conducerea este asigurata de un cadru didactic numit prin decizia inspectorului scolar general dupa consultarea consiliului profesoral al unitatii de invatamant. Este introdusa interdictia ca personalul didactic de predare din invatamantul preuniversitar sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contra cost cu elevii de la clasele la care este incadrat.
Mai multe gasiti AICI