TIMISOARA. In zilele noastre tencuiala cade de pe ziduri, acoperisul este deteriorat, unele elemente decorative au cazut deja. Cladirea Liceului Emanuil Ungureanu urmeaza insa sa aiba o noua infatisare la finalul lucrarilor de reabilitare ce stau sa inceapa.
Pe fatada dinspre strada 20 Decembrie schelele au fost deja montate pana la nivelul acoperisului, peste jumatate din aceasta distanta fiind pusa si plasa de protectie.
Schelele metalice au fost amplasate partial si pe fatada dinspre parcul in care se afla bustul celui care da numele liceului.
Licitatia a fost castigata de asocierea S.C. CONSTRUCTIM S.A.- lider, SC EXTRA-PROMPT S.R.L. si S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L., avand ca si subcontractanti: CBM ELPRO INSTAL S.R.L.; PRODAO-ING S.R.L., BICONECT S.R.L.
Contractul a fost adjudecat la suma de 17.982.510 lei fara TVA, durata de realizare fiind de 21 luni. 3 luni sunt rezervate pentru proiectare, iar alte 18 luni pentru executie, de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.
Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.
Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.
Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul.
In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume.
sursa foto: mercytimisoara.com