TIMISOARA. S-a scurs termenul pana la care mai puteau fi depuse contestatii, si nu a fost inaintata o alta, asa ca este o chestiune de zile pana cand CNAIR va semna contractul pentru continuarea lucrarilor la descarcarea de pe autostrada spre Timisoara in zona localitatii Sanandrei.
Antrepriza de reparatii si lucrari ARL Cluj SA (parte a grupului Strabag) este firma desemnata castigatoare dupa reevaluarea ofertelor, in urma contestatiei depusa in februarie la CNSC.
Va reamintim, in septembrie 2023, la momentul rezilierii vechiului contract cu italienii de la Todini pentru aceasta sosea, stadiul lucrarilor era de aproximativ 25%.
Acum ARL Cluj (Strabag) va avea la dispozitie 1 an pentru proiectare si executie. Noul antreprenor va face mai intai, insa, expertizarea lucrarilor care au fost realizate de constructorul precedent.
***
Va reamintim, in septembrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rezilia contractul cu italienii de la Todini, dupa o serie de amenintari si pasuiri. Decizia a fost luata din cauza incapacitatii financiare de gestionare a contractului de catre antreprenorul Todini Costruzioni Generali S.p.A., lipsa utilajelor si dotarilor suficiente pentru asigurarea unui ritm de executie corespunzator, lipsa personalului cheie si a personalului muncitor.
Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Va avea o lungime de aproximativ 10 km.
Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.
Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.