Preparatele turcesti ne-au invadat orasele si litoralul si ne-au cucerit cu saorma si kebab. „Cu iute, fara iute, aici sau la pachet”, cele doua mincaruri au intrat definitiv in masa de zi cu zi.
Printre mancarurile preferate si-au facut loc si hamburgerii, aripioarele picante si tot ce inseamna fast-food. Problema fast-food-ului este una mondiala, dar la noi a luat amploare in ultimii zece ani. Asa am ajuns pe locul trei in topul tarilor cu persoane obeze din Europa.
O saorma nu a omorat pe nimeni. Asa este. Dar o suta de saorme mancate intr-un an si fara pic de miscare ar putea sa-ti vina de hac. Cu o mie de calorii pe bucata, lipia cu pui este considerata cea mai consistenta mancare de tip fast-food.
Din pacate este si preferata romanilor, ceea ce o face teroristul numarul unu care atenteaza la silueta noastra. Pana si restaurantele fast-food americane s-au adaptat la nevoia orientala a romanilor si au introdus in meniu produse asemanatoare saormei.
Crocante, apetisante, picante si, obligatoriu, inecate in sos de usturoi. O portie medie de aripioare depaseste 800 de calorii. Daca adaugi si cartofi, un pahar de suc si un desert, obtii meniul caloric zilnic al unui halterofil.
Asa a ajuns Romania sa urce intr-un nefericit top european al obezitatii, direct pe locul trei.