Mii de credinciosi sunt asteptati in aceste zile la Manastirea Prislop sa se roage la mormantul Sfantului Ardealului. Este sarbatoare mare in locul sfant, iar perelinii vor fi numerosi.
In 28 noiembrie se implinesc 27 de ani de la moartea duhovnicului Arsenie Boca. In fiecare din ultimii ani, in duminica dinaintea comemorarii fostului staret de la Prislop, mii de pelerini au participat la slujbele dedicate acestuia. Si de aceasta data, reprezentantii Episcopiei Devei si Hunedoarei se asteapta ca mii de oameni sa treaca pragul manastirii din Tara Hategului, atat duminica, fiind o zi mai accesibila pentru pelerinaje, cat si luni, cand la slujbele de pomenire a duhovnicului vor participa episcopi.
Preotul Gabriel Miricescu, purtatorul de cuvant al Episcopiei Devei si Hunedoarei, face recomandari pelerinilor care se vor indrepta in aceste zile spre Manastirea Prislop.
CITESTE SI: Ultima veste despre Centura de Sud, la Timisoara! Ce se intampla in doar cateva zile?
„Oamenii merg acolo pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea sfintilor, a parintelui Arsenie Boca si a Sfantului Ioan de la Prislop. Ei trebuie sa aiba rabdare, sa aiba decenta. Credinciosii care ajung la Manastirea Prislop trebuie sa se poarte in consonanta cu locul. Este vorba de un loc sfant, este un asezamant monahal unde este o viata duhovniceasa deosebita, locul fiind sfintit si prin faptul ca a trait acolo parintele Arsenie Boca si a rectitorit oarecum manastirea. Este un loc special si un loc de care trebuie sa ne apropiem cu un fior sacru, cu multa decenta si bun simt si sa ne comportam asa cum se cuvine, civilizat si fara exagerari de niciun fel”, spune pentru zhd.ro preotul Gabriel Miricescu.
Duminica trecuta, peste 5.000 de pelerini au ajuns la manastire, iar unora dintre ei calugaritele le-au atras atentia sa nu mai depuna bani la radacinile copacilor, in crapaturile bisericii si a grotei calugarului Ioan de la Prislop si sa nu arunce bani in paraul care traverseaza manastirea si in lacul din fata bisericii, chiar daca o fac in semn de recunostinta.
CITESTE SI: Se deschide primul patinoar natural din Banat!
„Pelerinii trebuie sa respecte regulile din manastire. Sa nu arunce bani in lac sau pe la radacinile copacilor. Multi dintre oamenii care vin la Manastirea Prislop au o educatie religioasa si stiu cum sa se comporte. O alta parte dintre pelerini nu au probabil o relatie foarte stransa cu biserica si atunci nu stiu uneori cum sa se comporte. Cred insa ca orice om poate fi educat si poate sa invete, daca avem deschidere si dorinta sa invatam, putem sa invatam. Manastirea depune toate eforturile pentru a-i educa pe oameni in acest sens”, a precizat preotul Gabriel Miricescu.
El a adaugat ca au fost impartite chiar si brosuri in care credinciosii care au venit la Prislop au fost sfatuiti cum sa se comporte in manastire.
Mai multe AICI!