TIMISOARA. E vreme de sarbatoare la Timisoara, unde sute de oameni, imbracati in costume viu colorate, au luat cu asalt centrul orasului.
In rochii cu sortulete si cu palarii impodobite cu panglici, nemtii din Banat au pornit in parada, pe strazile si in pietele din centrul Timisoarei, pentru a marca Zilele Culturale ale Germanilor din Banat.
Editia cu numarul 16 a evenimentului a reunit la Timisoara sute de etnici germani din toate colturile Banatului, dar si multi veniti tocmai din Germania inapoi acasa.
Manifestarile au inceput in 2 iunie, atunci cand a avut loc deschiderea oficiala. Au fost organizate, in premiera, in Timisoara expozitiile “Istoria cotidiana a germanilor din Banat in secolul al XX-lea” si “Ulmer Schachtel” (Germania), ambarcatiunea cu care stramosii colonistilor germani au venit pe Dunare, expozitia “Pictori germani banateni” la Muzeul National de Arta Timisoara, cat si momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul si svabii banateni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timisoara.
In 3 iunie au avut loc mai multe evenimente pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a FDGB E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timisoara, decernarea Premiului “Stefan Jäger” catre Oana Eremie si un intermezzo muzical, dar si un program cultural la Muzeul Satului Banatean si Balul participantilor.
Programul de duminica a debutat cu Liturghia pontificala celebrata de Domul Sf. Gheorge de catre E. S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timisoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Dr. Franz Metz (orga), corul “Exultate” al Domului si de Fanfara Svabilor Banateni din Augsburg (Germania). In dupa-amiaza aceleiasi zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolica un concert cu Dr. Franz Metz (orga) si Franz Tröster (trompeta).
Au urmat apoi pasada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul ‘Crucificare’ si spectacole de muzica si dans in Piata Victoriei.
Evenimentul are oaspeti de seama din tara si din strainatate.
Zilele Germanilor din Banat sunt un prilej de revenire acasa a celor emigrati si de reuniune cu membrii comunitatii svabesti ramase pe meleagurile romanesti. Este cea mai mare manifestare culturala a Forumului Democrat al Germanilor din Banat.