TIMISOARA. Activitatea de cercetare a Universității Politehnica Timișoara a fost și este în continuare una cu o importantă componentă aplicativă, axată pe nevoile industriei și societății în general. În contextul actual, al pandemiei de coronavirus, eforturile s-au focalizat pe susținerea „luptei” pentru limitarea efectelor COVID-19.
Astfel, după dezinfectanții produși în laboratoarele proprii, componentele realizate la imprimantele 3D din dotare și după punerea la dispoziția medicilor din spitalele timișorene a celor două hoteluri proprii (Casa Politehnicii 1 și Casa Politehnicii 2), cadrele didactice și cercetătorii UPT contribuie, în regim voluntar, la pregătirea aparaturii pentru secțiile de Anestezie – Terapie Intensivă din spitalele timișorene.
Până la ora actuală, cu sprijinul Departamentului CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și al Departamentului MEO (Măsurări și Electronică Optică), au fost recondiționate șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie, prin folosirea unor componente și module recuperate din aparate similare, cât și prin achiziționarea unor componente/module noi. Cu aceste ventilatoare pot fi amenajate trei saloane de terapie intensivă.
Acțiunea de voluntariat va continua pe toată perioada stării de urgență, iar în cadrul acesteia vor fi recondiționate și monitoare de funcții vitale și va fi acordat orice alt suport tehnic ce ține de competența UPT și care e solicitat.
În momentul de față se află în lucru un stetoscop electronic, deosebit de util pentru examinarea zilnică a pacienților aflați în stare critică, infectați cu virusul SARS-CoV-2. Stetoscoapele clasice sunt dificil de utilizat în condițiile echipamentului de protecție folosit și expun medicul unui risc adițional de contaminare. Dispozitivul urmează să fie testat în zilele următoare.