TIMISOARA. Primarul Timisoarei promite, din nou, facturi mai mici la intretinere, de asta data insa conditionat! Doar daca nu creste pretul gazului si al carbunelui! Cu cat estimeaza primarul ca vor scadea facturile timisorenilor? Cu 10%.
Proiectul de retehnologizare al Colterm este aproape de final. Potrivit reprezentantilor Colterm, in decembrie ar trebui sa fie gata complet lucrarile la cazane. Au fost retehnologizate pompele de transport, doua cazane de apa fierbinte de la CET Centru, trei cazane de abur de la CET Sud si se lucreaza de zor la o instalatie de desulfurare in CET Sud.
„Pe viitor, prin aceasta retehnologizare, vom putea sa lucram mult mai mult pe carbune fara a polua, prin urmare, cetatenii vor simti ca factura lor va fi una rezonabila. Noi ne-am angajat mereu sa reducem facturile, dar in masura in care se pastrează preturile exogene la gaz si la carbune. In aceste conditii pentru gaz, prin retehnologizare si o mai buna gospodaririe, reusim sa reducem pretul la gigacalorie. Avand in vedere unele lucrari pe care le mai avem in derulare, eu cred ca in 2014 pretul la gigacalorie va putea sa scada in conditiile in care pretul la gaz si la carbune nu se majoreaza, va putea sa scadă cu 10 la suta”, a explicat Nicolae Robu.
Potrivit sefului Colterm, Petrica Pampu, odata finalizat acest proiect, va putea folosi mai mult carbune pentru producerea agentului termic si mai putin gaz.
„Ne bucuram ca ne apropiem de finele acestor lucrari care pentru Timisoara inseamna foarte mult, mai ales ca vom fi primul oras din tara care va avea toate conditiile de mediu asigurate pentru folosirea carbunelui. (…) Am folosit 60% carbune si 40% gaz, anul trecut am avut procente inverse. Vom mari ponderea de carbune dupa retehnologizare, dar eu cred ca va trebui sa folosim 10-15% si gaz”, a apreciat Petrica Pampu.
Lucrarile au inceput in luna noiembrie a anului 2010 si ar trebui sa fie gata in luna decembrie a acestui an. Valoarea totala a proiectului este de 255 de milioane de lei, din care 119 milioane vin de la Uniunea Europeana, 107 de la bugetul de stat, iar 30 de milioane de la bugetul local.