TIMISOARA. Revolutionarii din Timisoara s-au saturat de diplome si de promisiuni, asa ca au inceput sa tipe, sa huiduie si sa se imbranceasca la sedinta festiva a CLT. Consilierii locali si primarul Gheorghe Ciuhandu au parasit sala de sedinte.
S-au facut de rusine chiar cand erau laudati in plenul Consiliului Local ca au iesit in strada acum 22 de ani, sa scape Romania de comunism.
Sedinta a inceput in conditii normale. S-a intonat imnul, revolutionarii s-au ridicat in picioare, au scandat „Pacat, pacat de sangele varsat” si au tinut un moment de reculegere pentru eroii martiri.
Discursul primarului Gheorghe Ciuhandu a fost apreciat si aplaudat. „Nu cred ca astazi ne-am adunat aici sa facem proces de intentie cuiva. Noi trebuie sa ne straduim ca in limitele statului de drept sa reusim sa schimbam pe cale democratica si sa cautam sa indreptam acele lucruri care s-au facut rau. Indemnul si rugamintea mea este ca astazi sa trecem peste partizanate politice, pentru ca in 1989 toti eram in jurul idealului de libertate. Exista mecanisme care reglementeaza in spirit democratic succesiunea puterii in stat. Dincolo de anumite neimpliniri, in ultima vreme, dupa mai bine de 20 de ani, apar aspecte noi care sunt complet straine istoriei si realitatii. Se inventeaza acum o noua istorie a Revolutiei, cum ca la Iasi s-ar fi nascut nu stiu ce nucleu, si astia ar fi demonstrat. Eu am respect pentru Iasi, pentru Moldova, ca si potential, ca si istoric, ca si tot, dar mi se pare de-a dreptul penibil sa schimbi istoria asa cum a fost ea si asa cum am trait-o cu totii. Ne-am adresat parlamentarilor sa ia masuri”, le-a spus Gheorghe Ciuhandu celor prezenti la sedinta festiva.
In momentul in care consilierii locali au inceput sa le imparta diplome si plachete aniversare, revolutionarii s-au ridicat de pe scaune si au inceput cu huiduieli si injuraturi. Ceea ce avea sa fie un moment aniversar, s-a transformat intr-un circ ieftin.
„Mai da-le dracu de diplome ma, ce sa tot facem cu ele!”, s-a auzit un glas din sala.
„Placheta aia este o pierdere, nu un castig!”, s-a enervat un alt revolutionar. Oamenii s-au certat si s-au facut unii pe altii pupincuristi si comunisti.
Conflictul dintre revolutionari este cunoscut de mai multi ani, desi la Timisoara doar 800 beneficiaza de indemnizatiile care au iscat acest scandal. Revolutionarii au inceput protestele in urma cu 2 saptamani in capitala Banatului, ba chiar au tinut si greva foamei, pentru ca guvernantii au decis sa-i lase fara indemnizatii timp de 1 an de zile. La sedinta de vineri, cei care au tinut greva foamei aveau sa fie premiati de alesii locali, insa festivitatea a fost boicotata.
Revolutionarul Costel Bursuc a fost cel mai inversunat in sala primariei.
„Sunteti niste comunisti domnule! Veniti degeaba aici. Ne-am saturat de diplome si de plachete”, a strigat Costel Bursuc. Scandalul a degenerat cu imbranceli si injurii.
“Nu se poate, ne facem de rusine in toata tara”, a incercat sa calmeze spiritele Lorin Fortuna, un alt revolutionar cunoscut din Timisoara.
Rand pe rand, consilierii locali au parasit sala de sedinte. Le-a urmat exemplul si primarul Gheorghe Ciuhandu, care s-a scuzat motivand ca este chemat la telefon, in biroul sau.
Suparati de scandalul iscat in Sala de Consiliu Local de la Primaria Timisoara, mai multi revolutionari s-au retras pe holul primariei, spunand ca s-au saturat de comportamentul tovarasilor lor.
„Eu nu vreau sa asist la asemenea circ. In loc sa comemoram ceea ce trebuie, ei se ocupa de politica. Nu discutam politica. Am plecat de aici”, a spus dizidentul Aurel Ghiorghiosu.
Tudorin Burlacu, presedintele Asociatiei Fratie, Egalitate, Colaborare si Cooperare, a luat si el cuvantul, incercand sa calmeze spiritele de la microfon.
„Daca noi nu ne respectam, adevaratii lideri care am fost si sa le readucem aminte acestor guvernanti ca gresesc, atunci nu cred ca exista alta societate civila si alte ONG-uri care sa faca asta. Ne-am saturat sa ne fie incalcata credibilitatea de cei care s-au urcat pe noi si au ajuns unde au ajuns”, a spus acesta.
Sedinta s-a incheiat mult prea repede, asa ca revolutionarii care erau programati sa tina discursuri nu au mai apucat sa-si spuna pasurile.
Presedintele Asociatiei ALTAR, Virgil Hossu, s-a resemnat si crede ca revolutionarii isi merita soarta.
„Am ramas profund mahnit de tot ceea ce se intampla aici. Nu stim sa ne respectam, nu stim de fapt pentru ce am luptat! Daca ne comportam la 22 de ani de la Revolutie in modul acesta, inseamna ca ne meritam soarta. Alta explicatie nu am. Nu este un comportament civilizat la 22 de ani de la Revolutie. Este nedemn pentru Timisoara, Timisoara fiind un oras european, fiind un exemplu pentru tot ceea ce am facut pana acum. Ceea ce s-a intamplat astazi, 16 decembrie, inseamna ca ne meritam soarta. Cu regrete o spun, astia imi sunt colegii, asa inteleg ei democratia. Cred ca trebuia sa avem un comportament decent, sa ne respectam intre noi”, ne-a spus Hossu dupa sedinta.