TIMISOARA. Un angajat al Politiei Locale Timisoara este anchetat de Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara sub acuzatiile de abuz in serviciu si fals intelectual, dupa ce un om de afaceri de origine araba a reclamat faptul ca a fost victima unui control abuziv al omului legii.
Obaida Ghannoum, proprietarul unei spalatorii auto din zona complexului comercial Dedeman, a sesizat procurorii ca, in data de 29 iunie 2010, la sediul firmei sale s-au prezentat doi politisti comunitari, printre care si agentul Claudiu Chira, de la Sectia 2, care sub pretextul descoperirii unor nereguli in actele societatii au incercat sa cada la o intelegere amicala cu potentialii contravenineti pentru a nu mai aplica amenda prevazuta de lege.
„Sub pretextul verificarii actelor societatii, faptuitorul Chira Claudiu a avut o atitudine recalcitranta fata de angajata societatii, care m-a chemat imediat la locul incidentului. Cand am sosit, m-am prezentat si din momentul in care politistul a aflat ca sunt de etnie siriana, atitudinea lui agresiva a devenit de necontrolat. A inceput sa ma agreseze in mod provocator cu expresii de tipul sa ma duc in tara mea ca aici nu am drepturi, desi eu sunt cetatean roman de aproape 20 de ani”, se precizeaza in plangerea care face obiectul dosarului penal 8748/P/2010, aflat in prezent in instrumentarea organelor de politie, sub coordonarea procurorului de caz.
„Cand am auzit amenintarile ca nu voi avea o viata buna in Romania si ca ar fi mai bine pentru mine sa plec inapoi in Siria, am fost la un pas sa-mi pierd controlul si sa-l lovesc pe acel politist agresiv”, spune Obaida Ghannoum, unul dintre oamenii de incredere ai controversatului Zaher Iskandarani.
O prostituata, martor de serviciu ale agentilor comunitari
Dupa acest scandal, la circa doua saptamani, pe portile spalatoriei au aparut doua procese verbale in care societatea era amendata cu suma de 2.500 de lei. Prima amenda contraventionala sanctiona faptul ca administratorul firmei nu a putut prezenta contractul de prestari servicii publice de salubritate, iar a doua, in valoare de 1000 de lei, se argumenta in scris prin „amplasarea unui panou publicitar mobil pe domeniul public, fara a detine avizul comisiei de ordine publica”.
Paradoxal, desi ambele procese verbale au fost incheiate la o zi de la efectuarea asa-zisului control, in locul rezervat martorului aparea semnatura unei… prostituate.
Mirela Lacramioara Arapasu, o clienta mai veche a agentilor comunitari, pe numele careia exista zeci de procese verbale de contraventie si amenzi neplatite, apare mentionata ca martor asistent la controlul efectuat de politistii comunitari, desi nu a fost de fata la scandalul din iunie 2010. Ca o dovada ca fata este clienta veche a oamenilor legii sunt zeci de procese verbale in care femeia este amendata pentru diferite contraventii. Audiata de catre instanta de judecata in dosarul plangerii contraventionale formulate de Obaida Ghannoum, prostituata a declarat ca „am semnat procesul verbal incheiat petentului ca martor asistent pentru ca agentul constatator mi-a spus ca altfel voi fi amendata pentru o alta fapta. Am semnat procesul verbal pe Calea Aradului, in fata UTT, fara sa fi fost prezenta la fata locului”, recunoaste Mirela Arapasu, dezvaluind modul in care agentii comunitari isi fac rost de martori asistenti.
Speriata de perspectiva ca nu va mai fi lasata la „lucru” daca ne spune ca este martorul de serviciu al Politiei Comunitare, Mirela nu a vrut sa recunoasca si in fata noastra „colaborarea” sa cu agentii comunitari. „Nu am semnat niciodata procese verbale! Nu este adevarat! Acuma va rog sa ma scuzati, am de lucru!”, ne-a repezit fata de pe Calea Aradului.
Amenzi aplicate dupa o zi de gandire
In documentele depuse la dosarul plangerii contraventionale, dar si in cel pus la dispozitia procurorilor, omul de afaceri arab a dovedit nu numai ca controlul la firma sa a fost abuziv, ci si ca agentul Claudiu Chira avea arondata o alta zona. Din actele puse la dispozitia instantei de catre Politia Comunitara reiese ca, in ziua de 29 iunie 2010, agentul Claudiu Chira ar fi trebuit sa patruleze pe traseul III, adica zona Circumvalatiunii – Bucovinei – Arad V, si nu pe traseul I, unde se afla spalatoria controlata. Mai mult, in raportul de activitate pe ziua de 29.06.2010 nu apare controlul cu scandal si amenzile de rigoare, ci doar cu o zi mai tarziu. De ce a avut nevoie politistul de o zi pentru a intocmi actele si a aplica amenzile in valoare de 2.500 de lei.
„A intrat in sediul firmei, ne-a cerut actele si, dupa ce le-a studiat, a spus ca amenda ar fi de 7000 – 8000 de lei, dar ne-am putea intelege la o suma mai mica”, a declarat in instanta, dar si in fata reporterului, Elisabeta Danescu, una dintre angajatele firmei controlate. „I-am cerut sa astepte sa-l chem pe patron, pentru ca nu pot stabili de capul meu”, mai spune contabila firmei aflate in conflict cu Politia Comunitara. in afara de amenzile aplicate post-factum, in raportul de activitate din ziua de 30 iunie 2010, politistul comunitar mai precizeaza cu ce s-a ocupat.
„La ora 16 ne-am deplasat in parcul Cugir, unde se aflau aproximativ 15 persoane, cu varste intre 3 si 40 de ani, care nu incalcau prevederile legii. La ora 17 ne-am deplasat in parcul Bucovina, unde se aflau aproximativ 30 de persoane cu varste cuprinse intre 3 si 70 de ani, care nu incalcau prevederile legale”, raporteaza agentul Chira, cu completarea ca in timpul serviciului a asigurat „intersectiile, parcurile si bisericile”. In tentativa de a afla si opinia agentului Claudiu Chira, ne-a adresat Sectiei II Politiei, dar politistul fusese in tura de dimineata, iar directorul executiv Doru Spataru nu a acceptat sa raspunda apelurilor noastre telefonice repetate…